Novice

Kombilimuzinski Volkswagen I.D. bo ostal zvest podobi koncepta

Po besedah Klausa Bischoffa, vodje oblikovalskega oddelka pri Volkswagnu, ostaja prvi serijski član električne družine Volkswagen I.D. zvest obliki koncepta, predstavljenega leta 2016 na avtomobilskem salonu v Parizu.

V izjavi za Autocar je Bischoff poudaril:“Razmerja, oblikovalski poudarki in velikost platišč ostajajo enaki kot pri konceptu. Videti je kot salonski avtomobil. Zaradi zakonskih omejitev ne bomo uvedli sistema vzvratnih ogledal s tehnologijo kamer in zaslonov, zaradi stroškov pa tudi ne bo električnih kljuk. Vse razen tega ostaja bolj ali manj enako.”

V novembru leta 2019 bo Volkswagen tako pričel s proizvodnjo 4,10 m dolgega, 1,80 m širokega in 1,53 m visokega kombilimuzinskega modela družine I.D., ki naj bi se po medijskih ugibanjih imenoval Neo. V primerjavi z Golfom sedme generacije bo 155 mm daljši, 9 mm širši in 77 mm višji in bo imel z 2.880 mm za 130 mm daljšo medosno razdaljo od svojega najbolje prodajanega brata. Kljub temu, da je bil koncept prikazan kot štirisedežnik, bo novinec omogočal vožnjo petim osebam in naj bi, podobno kot koncept, ob zloženih zadnjih sedežih ponudil do 980 litrov prostora za prtljago.

Prva testiranja so se pričela že v aprilu, Volkswagnovi inženirji pa imajo 16 mesecev časa, da izpopolnijo prototip in ga pripravijo za prodajo v pričetku leta 2020. Čeprav še ni uradno potrjeno, naj bi se s ceno 25.000€ uvrščal med modele z dizelskim pogonom in naj bi bil od 6 do 7 tisoč evrov cenejši od Teslinega modela 3.

Pod pokrovom, tokrat zadnjim, bo vgrajen brezkrtačni elektromotor moči 125 kW, ki bo ob pogonu na zadnji kolesni par s svojimi 170 »konji« omogočil pospeševanje do hitrosti 100 km/h v manj kot 8 sekundah, pri čemer bo najvišja hitrost omejena na 160 km/h. Litij-ionske baterije naj bi v različnih izvedbah omogočile doseg od 400 do 600 kilometrov z enim polnjenjem, do 80% pa naj bi jih bilo mogoče napolniti že v 30 minutah. Zaradi namestitve motorja v zadnjem delu naj bi se lahko novinec pohvalil z majhnim obračalnim krogom 9.9 m, kar močno olajša manevriranje v mestnih središčih. Za dosego idealne porazdelitve mase bodo baterije nameščene v dnu vozila med obema osema, prav tako pa naj bi se našlo dovolj prostora za uporabo večtočkovnega vpetja na zadnji osi, tako da tudi po tej plati ne bo zaostajal za Golfom.

Serijski I.D. naj bi imel nameščene interaktivne žaromete s tehniko LED, s katerimi naj bi vozilo oponašalo mimiko človeškega očesa in omogočalo prilagojeno podobo v odvisnosti od načina vožnje – ob parkiranem avtomobilu naj bi žarometi dajali vtis zaprtega očesa, ob zagonu pa naj bi I.D. “pomežiknil”. Emblemi VW bodo sijali v beli barvi ter v kombinaciji z modro osvetljenimi deli podvozja in 20-palčnimi platišči poskrbeli za privlačno podobo, za katero bi se obračali mimoidoči.

Kombilimuzinskemu novincu naj bi v čistejšem poglavju znamke Volkswagen kmalu sledili drugi člani električne družine I.D. in zaokrožili ponudbo znamke – športni terenec I.D. Crozz, limuzina I.D. Vizzion in mikrobus I.D. Buzz, ki naj v svoji retro podobi ugledal luč sveta leta 2022.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar, Electrek, Volkswagen. Foto: Avtomobilizem.com, Volkswagen, Bild.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Toyota še vedno trdno verjame v tradicionalne hibride
Honda Civic Type R Concept P ni šala