Novice

Toyota še vedno trdno verjame v tradicionalne hibride

Toyota je pozno skočila na vlak električnih vozil, po zadnjih izjavah njihovega glavnega vodje razvoja pogonskih sklopov, Shizua Abeja, pa kaže, da njihovo navdušenje nad tradicionalno hibridno tehniko ni niti malo popustilo.

Japonci so sicer napovedali prihod električne različice CH-R na kitajski trg, a vse kaže, da le zato, ker jih je v to prisililo povpraševanje. Abe namreč pravi, da Toyota pričakuje do leta 2030 prodajo okoli štirih milijonov hibridnih modelov, medtem ko naj bi prodaja baterijskih električnih različic predstavljala samo nekaj sto tisoč enot na letni ravni.

Glaven razlog za to pripisujejo dejstvu, da so današnje litij-ionske baterije drage, težke, da se razmeroma počasi polnijo in da se jim s časom ter uporabo zmanjšuje kapaciteta, kar pod črto ne predstavlja najbolj uporabnikom prijazne rešitve.

Abe ocenjuje, da bi moral imeti njihovemu Priusu podoben avto vgrajeno približno 40 kWh baterijo, s katero naj bi zagotavljal zelo optimistično postavljen 400-kilometrski domet. Samo strošek za takšno baterijo znaša danes med 7 in 10 tisoč dolarji in tudi v primeru, da bi se cena do leta 2025 prepolovila, naj bi bila še vedno previsoka, da bi postala resnično zanimiva za trg.

Medtem ko je Abe skeptičen do litij-ionske tehnike, pa vidi velik potencial v baterijah z elektrolitom v trdem stanju. A tudi pri njih ni povsem brez pripomb. Sam namreč močno dvomi, da bosta tehnika in tehnologija izdelave tovrstnih baterij zares zreli za velikoserijsko uporabo do leta 2025. Sam mejnim bolj realno postavlja po letu 2030.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Avtomobilizem.com.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Električen DS 3 Crossback napovedan za Pariz
Kombilimuzinski Volkswagen I.D. bo ostal zvest podobi koncepta