Novice

Koncept i Hydrogen Next dokazuje, da BMW še vedno računa na vodik

Četudi so vse sile usmerjene v elektrifikacijo avtomobilov s pomočjo baterij, se najdejo proizvajalci, ki polagajo veliko upov tudi na gorivne celice in z njimi povezan vodik kot nosilec energije prihodnosti.

BMW je v Frankfurtu s konceptnim i Hydrogen Next pokazal, da sodi med njih. A to še zdaleč ni prvi poskus BMW-ja gnati svoje modele z vodikom. Že desetletja nazaj so kazali prve prototipe, potem so nekaj let nazaj vozili širom sveta in promovirali vodik s pomočjo prototipnih serij 7 z dvanajstvaljniki, predelanimi na vodik. Leta 2013 je BMW s Toyoto podpisal sporazum o sodelovanju pri razvoju tehnike gorivnih celic, ki so jo dve leti kasneje uresničili v podobi serije 5 GT, ki jo je gnala elektrika, proizvedena z gorivno celico. Leta 2018 so predstavili načrt izdelave male serije vozil na gorivne celice, ki so ga letos v Frankfurtu nekoliko popravili. Napoved, da bodo majhno serijo vozil z gorivnimi celicami pripeljali na trg leta 2021, so namreč zamaknili na 2022, a tudi s tem popravkom niso jasno povedali, na katerem modelu bo ta serija vozil osnovana. Morda ravno na osveženi izpeljanki terenskega X5, saj bo slednji v tistem času prešel v fazo »srediživljenske« osvežitve modela. Da zna biti nekaj osnove v tem ugibanju, namiguje tudi tokratni koncept, ki je, kot razkrivajo fotografije, osnovan ravno na aktualni generaciji X5.

Bavarci sicer niso posredovali tehničnih podatkov, z izjemo tega, da bo moč posodo za »gorivo« napolniti v vsega štirih minutah. Iz fotografij pa na to, da model ni gnan z motorjem na notranje zgorevanje, namiguje odsotnost izpušnih cevi na zadku. Namesto njih so namreč namestili modelu lastne »pokrove«, ki s svojo modro barvo nakazujejo manj običajen vir pogonske enegije.

Kakorkoli že, na prvi maloserijsko proizvajani BMW, gnan z vodikovo gorivno celico, bo očitno treba počakati še tri leta, s čimer kaže, da jih bo Audi prehitel za leto dni. V Ingolstadtu nameravajo namreč po zadnjih napovedih potisniti na trg  majhno serijo z vodikovimi gorivnimi celicami gnanih vozil »že« leta 2021.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: BMW.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Koncept 45 je pogled v prihodnost električnih Hyundaijev
Znane so okvirne cene za električno Hondo e