Novice

Koncept Audi RS6 GTO kot poklon dirkalniku Audi 90 Quattro IMSA

Audijevi oblikovalci so ustvarili koncept, ki bi lahko, vsaj oblikovno, predstavljal ultimativni super zmogljivi karavan. Poimenovali so ga koncept RS6 GTO, navdih pa črpa iz dirkalnika Audi 90 Quattro IMSA GTO iz konca 80. let prejšnjega stoletja.

Možje v Ingolstadtu so v 80. letih prejšnjega stoletja zasnovali model 90 Quattro GTO za dirkanje v seriji IMSA. V njem so zaupali nalogo pogona petvaljniku, ki mu je do sape pomagalo ogromno KKK turbopuhalo za več kot 700 KM nazivne moči. Posebnost dirkalnika je bila njegova zajetna, a istočasno tudi kratka izpušna cev, ki je bila nameščena v spodnjem delu vrat na desni (sovoznikovi) strani avta. Za kar najmanjšo možno maso avta so uporabili lahke kompozitne materiale, kjer je bilo le možno. Navkljub resnim namenom in izjemnem vložku Audijevih strokovnjakov v takratnem športno-tekmovalnem oddelku, je bila tekmovalna kariera modela razmeroma kratka, 90 Quattro GTO IMSA ni uspel osvojiti nobenega naslova (najbližje mu je prišel leta 1989). Kljub temu ostaja model med poznavalci in navdušenci nad moto športom zapisan visoko na lestvicah priljubljenosti, izjemnosti in posebnosti.

Pripravniki v Audijevem Neckarsulmu so vzeli omenjeni dirkalnik kot navdih, ko so se spravili k predelavi sodobnega Audija RS6 Avant. Po vzoru originala so novincu nadeli enako barvno shemo, vključujoč belo, sivo, srebrno, črno in rdečo barvo zunanjosti. Sodobni visokozmogljivi družinski karavan se ponaša s podobno oblikovanimi platišči, ki spominjajo na turbopuhala. Tu je celo sodobna reinkarnacija stransko nameščene izpušne cevi, le da je ta danes nameščena bolj uporabno proti zadku avta, kar dopušča, da voznika spremlja na poti še sovoznik. Samosvoje dodelave sodobne reinkarnacije vključujejo še predelan prednji in zadnji del avta. Spredaj izstopa nov prednji odbijač z ogromno mrežo za vstop polnilnega in hladilnega zraka , zadaj pa zatemnjeni zadnji svetilki in ravno tako impozanten ter v kričeče rdečo barvo odet strešni spojler. V spodnjem delu je opaziti nov odbijač v zgrajenim difuzorjem in vanj po dirkalnikih Formule 1 povzeta centralno nameščena tretja zavorna luč.

Oblikovna študija se je posvetila tudi kokpitu. Tam je opaziti školjkasta sedeža iz hiše Recaro za voznika in sovoznika, za njima pa varnostno kletko. Med sedežema je na fotografiji prepoznati še v siceršnji predel držal za pijačo nameščene dodatne štiri tipke. Te, zanimivo (kot je razbrati iz njihovih delno berljivih napisov) služijo prižigu prednjih luči, prižigu zadnjih luči, vlečni kljuki (četudi nam ob zadnjem odbijaču ni povsem jasno, kje oziroma kako naj bi bila ta nameščena) ter začasni aktivaciji nezasenčenega snopa – po domače »blendanju«.

Četudi je jasno, da Audi nima nikakršnih namenov lansirati tovrstnega modela na tržišče, ni nemogoče, da se bo našel kakšen tuner ali prodajalec avtomobilskih dodatkov, ki bo omogočil lastnikom obstoječega Audija RS6 Avant nadgradnjo v približno takšno podobo, kot jo premore konceptni RS6 GTO.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Audi.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Mercedes-AMG GT 63 S 4MATIC+ je novi rekorder višjega cenovnega razreda
Novi modeli znamk Hyundai, Kia in Genesis kmalu z informacijskim sistemom Nvidia