Novice

Koncept BMW i4 zelo natančno napoveduje električni serijski model

Zdaj je že znano, da je BMW pristopil k elektrifikaciji svojih modelo zelo pragmatično. V bodoče namerava namreč na enakih platformah graditi tako klasično gnane BMW-je kot tudi njihove bolj ali manj elektrificirane izpeljanke. Povedano drugače: konceptni i4 napoveduje ne samo električni i4 temveč tudi štirivratno serijo 4 Gran Coupe.

Ker je prihod vseh napovedan šele za prihodnje leto, ostanimo ta trenutek še pri konceptu. Srce tvori BMW-jev električni pogon eDrive pete generacije, ki naj bi ga imela tudi serijska izpeljanka iNexta in bodočega električnega terenca iX3.

Pogonsko silo okoli 530 konjskih moči bo zagotavljala dvojica elektromotorjev, vgrajena vsak ob svoji premi. S to pogonsko silo bo električni i4 poganjalo celo nekaj več moči kot bodoči M4, a ta podatek na cesti vendarle ne pove čisto vsega. Za i4 se namreč pričakuje, da bo največja hitrost omejena na okoli 200 km/h, kar je daleč od hitrostnega potenciala klasično gnanega M4, opremljenega z na papirju nekaj »konj« šibkejšim turbošestvaljnikom. Tu je še podatek o bateriji in dosegu novinca, ki naj bi v primeru serijskega i4 pomenila približno 80-kilovaturno baterijo in obljubo o največjem dosegu z eno polnitvijo celo 600 km.

Sklepamo, da je zunanja podoba koncepta že zelo blizu končni podobi serijske serije 4 GranCoupe ter s tem tudi električnega i4. Vertikalna razpotegnjenost ledvičk na nosu ostaja zvesta izvedbi konceptne serije 4 izpred leta dni, s to razliko, da delujeta v konceptu i4 vseeno nekoliko bolj skladno, lahko bi rekli tudi sprejemljivo. Morda ima nekaj pri tem opraviti tudi časovna komponenta, saj je človek bitje, ki se, če ima dovolj časa, lahko privadi marsičesa. Se pa zavedamo, da bodo prav ledvičke še vedno delile mnenja in nudile dosti osnove za burne gostilniške debate.

Fotografije notranjosti razkrivajo (v sklopu iNext napovedan) ukrivljen zaslon. Zanj je iz tokrat priloženih fotografij razvidno, da je še vedno razdeljen v dva ločena zaslona, združena v eni ukrivljeni ploskvi, ki se razprostira čez dve tretjini armaturne plošče. Zanimivo pri tem je, da še naprej ostajajo zvesti osrednjemu gumbu sistema iDrive, kar kaže, da Nemci še verjamejo vanj.

Kakšne spremembe prinaša s seboj elektrifikacija bodočnosti avtomobilov, namiguje naslednji podatek: BMW-jevi razvojniki so združili moči s, tako BMW,  svetovno znanim skladateljem Hansom Zimmerjem, ki naj bi zanje razvil posebne zvoke delovanja avta. Ti naj bi bili prilagojeni posameznemu voznemu načinu in zbrani v naboru zvokov BMW IconicSounds Electric. Kar se tiče režimov delovanja avta, pripravlja BMW tri: Core, Sport in Efficient.

Kot smo omenili, zaženejo Bavarci proizvodnjo električnega i4 leta 2021. Prihajali bodo iz tekočih trakov v BMW-jevem obratu v Münchnu. Nemci zagotavljajo, da je i4 zasnovan na način, da bo 90 odstotkov njegove montaže potekalo s pomočjo obstoječe delovne opreme, ki mora biti le minimalno prilagojena na novinca. Za preostalih 10 odstotkov specifičnih operacij i4 pa bodo morali investirati približno 200 milijonov evrov v novo oziroma dodatno opremo.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: BMW.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Koncept BMW i4 zelo natančno napoveduje električni serijski model"


firebird
4 leta 1 mesec nazaj

Pa dobro, no. Dajte te ledvičke do sprednje šipe potegnit. Graoza.

 
»Prerokba« napoveduje Hyundaijev oblikovalski jezik prihodnosti
Prenova Mercedes-Benzu razreda E prinaša še več dinamike