Novice

Koncept Vision EQXX bo krojil pričakovanja kupcev električnih vozil prihodnosti

Mercedes-Benz je predstavil koncept električnega avtomobila prihodnosti, ki postavlja nove meje učinkovitosti električnih avtomobilov.

Koncept Vision EQXX je zasnovan z vizijo največje možne učinkovitosti na področju aerodinamike in učinkovitosti električnega pogonskega sklopa, saj naj bi z enim polnjenjem prevozil preko tisoč kilometrov. Takšen doseg z enim polnjenjem so Mercedesovi inženirji dosegli z uporabo tehnologij, ki temeljijo tudi na zmanjšanju mase vozila in izboljšanih aerodinamičnih lastnostih.

Uporabljeno znanje prihaja tudi iz sveta Formule 1, saj so pri razvoju koncepta sodelovali strokovnjaki Mercedesovega oddelka za razvoj pogonskih sklopov Formule 1 (HPP). Za pogon koncepta skrbi 900-voltni baterijski paket uporabne kapacitete do 100 kWh – podobne kapacitete kot pri modelu EQS 450+, le da so baterije kljub enaki kapaciteti za polovico manjše in z maso 495 kg tudi 30 odstotkov lažje, saj so s posebno zasnovo dosegli energijsko gostoto blizu 400 Wh/l.

Posledično skupna teža predstavljenega koncepta ne presega 1.750 kg, za kar lahko pripišemo zasluge tudi uporabi magnezija za platišča, aluminijastim zavornim diskom ter plastičnim delom karoserije, ki so ojačani z ogljikovimi vlakni. V streho so integrirali 117 solarnih panelov, ki zagotavljajo energijo za do 25 km dodatnega dosega. Nizko porabo med vožnjo, ki naj ne bi presegala 10 kWh/100 km, pa poleg ostalih uporabljenih tehnologij omogoča tudi nizek količnik zračnega upora (0,17) ter uporaba pnevmatik z nizkim kotalnim uporom .

Glede na skope podatke o pogonskem sklopu, ki so jih podali pri nemškem avtomobilskem proizvajalcu, lahko sklepamo, da za pogon zadnjih koles skrbi električni motor z močjo 150 kW (204 KM) v kombinaciji s tehnologijo, ki omogoča 95-odstotni izkoristek električne energije iz baterij.

Kljub poudarku na učinkovitosti so pri Mercedesu poskrbeli za določeno mero prestiža v notranjosti koncepta, ki pritiče ugledu znamke. Za podajanje informacij bo skrbel velik 47,5-palčni zaslon z ločljivostjo 8k, nameščen pred voznikom in sopotnikom, ki je sicer manjši od 56-palčnega zaslona sistema MBUX Hyperscreen v električnem Mercedesu EQS, a naj bi ponujal še več dodatnih funkcij. V notranjosti so uporabili vrsto trajnostno pridobljenih materialov, vključno s prevlekami sedežev, izdelanimi iz materiala, pridobljenega iz kaktusov in veganskega usnja.

Kljub temu da je Mercedes-Benz Vision EQXX konceptno vozilo, ki ga v predstavljeni podobi najverjetneje ne bomo videli v produkcijski različici, pa lahko verjamemo, da bodo pridobljeno znanje in izkušnje s pridom uporabili pri zasnovi modelov prihodnosti.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Daimler. Foto: Daimler.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Toyota Hilux GR Sport za zaprisežene avanturiste
Smart EQ ForFour zaključuje svojo pot