Novice

Razkritje električnega Mercedesa EQS

Pri Mercedesu so pripravili uradno predstavitev njihovega prvega predstavnika prestižnega razreda, zasnovanega na namenski električni platformi.

Osnove novega modela Mercedes EQS so pri nemškem avtomobilskem proizvajalcu postavili s konceptom Vision EQS, predstavljenim leta 2019 na avtomobilskem salonu v Frankfurtu. Električni predstavnik Mercedesovega prestižnega razreda nakazuje smernice znamke za prihodnost njihovega prestižnega razreda, novi EQS pa je prvi Mercedesov električni model zasnovan na novi namenski električni platformi, ki poleg prostornosti omogoča tudi uporabo najsodobnejših tehnologij.

Zunanjost novega modela je v skladu s trenutnimi oblikovalskimi smernicami znamke in, v primerjavi z nekoliko bolj klasično zasnovo aktualnega razreda S, poudarja tudi športnost. Čeprav na prvi pogled zaradi tekočih linij avtomobil deluje kompaktno, pa 5.265 mm dolžine zagotavlja prostorno in udobno notranjost brez omejitev.

Prestižna notranjost je v skladu z značajem modela in ob izboljšani zvočni izolaciji vozniku in potnikom omogoča tiho in udobno vožnjo. Za podajanje informacij, nastavitve in v pomoč vozniku je vgrajena najsodobnejša različica sistema MBUX, ki preko standardnega 12,8-palčnega zaslona ob podpori umetne inteligence deluje s pomočjo osmih procesorjev in 24 GB spomina ter nudi možnost inteligentnega glasovnega upravljanja. Opcijski MBUX Hyperscreen preko celotne širine armaturne plošče v zaslonu velikosti 56-palcev združuje 12,3-palčna zaslona pred voznikom in sovoznikom z osrednjim 17,3-palčnim zaslonom. Varnost in vožnjo brez naporov zagotavlja vrsta kamer in sistemov za pomoč vozniku, ki med drugim vključujejo tudi Drive Pilot. Ta v določenih razmerah in tam, kjer to zakon dopušča, že omogoča delno avtonomno vožnjo.

Najprej bosta na voljo modela EQS 450 z električnim motorjem moči 245 kW (334 KM) in pogonom na zadnji kolesni par (6,2 s iz mirovanja do 100 km/h) ter EQS 580 4Matic dvema električnima motorjema skupne moči 385 kW (525 KM) in pogonom na vsa štiri kolesa (4,3 s od 0 do 100 km/h. Za piko na i najavljajo še zmogljivejšo različico z do 560 kW (763 KM). Izbira baterijskega paketa kapacitete 107,8 kWh naj bi omogočala doseg do 770 km (WLTP) z enim polnjenjem, na voljo pa naj bi bil tudi baterijski paket nižje kapacitete 90 kWh. Polnjenje naj bi bilo možno na hitrih enosmernih polnilnicah (DC) z močjo do 200 kW, kjer bo v 15 minutah moč napolniti baterijo za do 300 km nadaljnje poti, ter preko vgrajenega polnilnika (AC) z močjo do 22 kW.

S prodajo naj bi pričeli letošnjo jesen, cen pa zaenkrat še ne razkrivajo.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Daimler. Foto: Daimler.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Audi bo v Šanghaj pripeljal nov koncept e-tron
Toyota je razkrila električni koncept bZ4X