Novice

Koncept Volkswagen Golf GTI TCR bo najmočnejši GTI

Nemci vsako leto izkoristijo dogodek ob Vrbskem jezeru za predstavitev večjega števila zanimivih konceptov. Letošnje leto so tako poleg dveh konceptih Golfov izpod rok Volkswagnovih vajencev, pripeljali v Avstrijo še tretjega. Za razliko od prvih dveh bo dočakal tudi serijsko proizvodnjo.

Za Golfa GTI TCR sicer ne poročajo o kakšni omejeni seriji, a glede na to, da Nemci odštevajo zadnje mesece pred zagonom proizvodnje čisto nove, osme generacije Golfa, teh predvidoma s proizvodnih linij ne bodo potisnili prav veliko.

Kakorkoli že, gre za izstrelek z znanim dvolitrskim turbobencinskim TSI-jem, ki postreže tu z največ 290 »konji« in 370 Nm navora. S tem je nekaj šibkejši od Golfa R ter Seata Cupre R, a se loči od prvega in je enak drugemu po tem, da se pogonska sila prenaša samo na prednji kolesni par. Menjalnik v TCR-u je sedemstopenjski DSG, Nemci pa nas poskušajo prepričati, da manko zadnjega pogona uspešno kompenzira serijsko primaknjena mehanska zapora diferenciala. Vse lepo in prav, a mimo fizike ne gre in zato se Golf GTI TCR s stališča učinkovitosti prenosa pogonske sile na cestno podlago, še posebej v zaprtih ovinkih, preprosto ne bo mogel kosati z Golfom R in njegovim serijsko primaknjenim pogonom 4Motion.

Golf GTI TCR bo v osnovi postavljen na 18-palčna kolesa, proti doplačilu pa si bo moč omisliti 19-palčna. Serijsko je njegova hitrost elektronsko omejena na 250 km/h, za novo doplačilo pa mu je Volkswagen pripravljen elektroniko »odpreti« na največ 264 km/h. S tem se bodo lahko ponosni lastniki Golfa GTI TCR na nemških avtocestah smejali lastnikom Golfa Clubsport S, ko bodo brzeli mimo njih s cele štiri kilometre večjo končno hitrostjo.

Da se bo TCR ločil od preostalih GTI-jev ter plebejskih Golfov bodo poskrbeli karoserijski dodatki, kot so drugačen prednji odbijač, pragova in zadnji odbijač s poudarjenim difuzorjem, nameščenim med cevi serijsko vgrajenega Akrapovičevega izpušnega sistema. Za vse ljubitelje »športnih« nalepk so poskrbeli z dvema prilepljenima vzorcema šestkotnikov na levem in desnem boku avta.

V kabini najdemo še TCR-u lastne sedežne prevleke iz kombinacije usnja na vogalih, alkantare na bokih in blagom s karirastim vzorcem na sredini. Piko na i športnosti primakne športen in na videz kar debelo oblazinjen črn volanski obroč s kontrastnimi rdečimi šivi po obodu ter rdečo črto na sredini na vrhu.

Ni kaj, kaže, da bo Golf GTI TCR, ko ugleda luč sveta, dosleden poslednji izdihljaj trenutne generacije modela. Koliko jih bodo izdelali, pa je odvisno predvsem od tega, kako hitro po ustavitvi proizvodnje obstoječe generacije običajnega Golfa bodo ustavili tudi proizvodnjo našpičenih GTI-jev.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Volkswagen.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Koncept Volkswagen Golf GTI TCR bo najmočnejši GTI"


8 meseci 10 dni nazaj

To bi moral biti gti v osnovnem paketu (brez bedastih nalepk po karoseriji).

 
Volkswagnovi vajenci z dvema konceptoma na Vrbskem jezeru
Krožišče: nerešljiv problem