Novice

Krožišče: nerešljiv problem

V splošnem so krožna križišča (krožišča) nekako jasna, pravno spodobno dorečena in tudi v Sloveniji že nekaj let zelo razširjena. A bolj kot kjerkoli drugje v prometu je interpretacij v krožiščih skoraj toliko, kot je voznikov.

Krožišča so majhna in velika, eno-, dvo- ali večpasovna, okrogla ali malo manj okrogla, ljudje (vozniki) pa smo tudi različni. Zmešano v loncu je na koncu res – zmešano.

Vsaj dvoje se dogaja kar redno ali vsaj prepogosto, da bi bilo moč zamižati ne obe očesi.

Predvsem v manjših krožiščih se vozniki prepogosto vedejo, kot da (še vedno) velja stari režim. Se pravi: tisti, ki do križišča pripelje po nekoč neprednostni cesti, še vedno čaka od daleč prihajajočega na nekoč prednostni cesti, kar je čisti nesmisel. Tisti, ki prihaja od daleč, bo tako ali tako moral – ne glede na to, da nima več prednosti – nekoliko upočasniti pred vstopom v krožišče. In potem, kot vemo, tako ali tako nima (več) prednosti ob vstopu v krožišče. Na koncu se na nekoč neprednostni cesti nabira kolona vozil, ki po nepotrebnem čakajo in delajo gnečo. Pa, za vraga, saj krožišča so tam ravno zato, da bi bilo gneče manj …

ZPrCP

In drugič, večpasovna krožišča. Po skrajnem desnem se (z izjemami) ne smeš voziti, razen preden nameravaš krožišče zapustiti. Ampak! Kdaj naj torej pravilno z notranjega pasu zapeljem na zunanji pas, da bom potem lahko zapustil krožišče?

ZVCP

Teorija kar nekako stoji in je razumljiva, praksa je pa včasih blizu kaosa.
Teorija kar nekako stoji in je razumljiva, praksa je pa včasih blizu kaosa.

Zakon je tu kar malo ohlapen, praksa pa (tudi ko vse teče kot namazano) tudi ni teorija. In tako se vozniki vključujejo na zunanji pas med dvema skrajnostima: eni gredo pridno na desno takoj za zadnjim “neuporabljenim” izvozom, drugi pa jemljejo to pravico tako, da se na zunanji pas sploh ne vključijo, pač pa ga samo prečkajo neposredno z notranjega pasu na izvoz. Večina je seveda nekje vmes, ampak predvsem zaradi “drugih” prihaja do vroče krvi in zvite pločevine.

Vsi pa imajo seveda (svoj) prav.

V resnici bi, če bi se vsi vedli natanko po predpisih, predvsem v večjih krožiščih prihajalo do še večje gneče kot zdaj, ker je to pač posledica razlike med teorijo in prakso. Ampak iz tukajšnje in tamkajšnje prakse lahko trdim, da smo Slovenci tu še vedno pogosto na ravni uveljavljanja pravice iz časov plemenske skupnosti.

Policajev na oziroma ob krožiščih še nisem videl. Razen ko izrekajo kazni, ker nekdo ni zapustil krožišča z vklopljeno utripalko. Ostalo – jih ne zanima?

Besedilo in foto: Vinko Kernc.

 

Mnenja uporabnikov

8 komentarjev za "Krožišče: nerešljiv problem"


Fnatic
5 leta 11 meseci nazaj

Jaz nimam problemov s krožnimi. Če sta dva pasova, grem na zunanji pas samo v primeru, da zapustim krožišče pri prvem izvozu oz.ko ga zapuščam. Drugače vedno na notranji pas. Pa seveda smerokaz vedno vklopim pred izvozom. Dostikrat je recimo kolona vsaj 5 voznikov za vstop na zunanji pas, grem lepo mimo in na notranjega. Lepo ”lagano” grem mimo. Vsi tej nato pridejo za mano na isti izvoz. Kar se mene tiče, sem nekako ”profitiral”. Če ostali ne znajo normalno not zapeljat, jih jaz ne bom čakal.
Pred službo imamo tri dvopasovna krožišča. Mislim da lahko rečem, da nas je 5% že veliko, ki uporabljamo notranji pas. In zanimivo ravno mi nimamo nikoli problema se vključit in normalno peljat dalje.

umilave1
5 leta 11 meseci nazaj

Krožišče pri Žalah bi morali preurediti v turbo varianto kot so jih naredili na Letališki. Notranji 3. pas v krožnemu na Žalah je pomoje najbolj ohranjen del cestne infrastrukture v SLO. Ker se tam pač noben ne vozi.

Sem pa videl, po posnetkih iz Nizozemske na kanalu Road Fanatic na Youtubu, to so vožnjj avtomobilov ala GoPro kamera, tam vozniki v manjših krožiščih dajo levi smerokaz pred vstopom v krožno, če ga zapustijo na tretjem oziroma levem izvozu (gledano iz smeri vstopa v krožno).

Fnatic
5 leta 11 meseci nazaj

Ne samo na NZ. Samo malo bolj ven iz Slo greš in dajo vsi levi smerokaz, če ne zapustijo na prvem izvozu.

Ivan36
5 leta 11 meseci nazaj

Uno krožno pri Žalah je res obup! Folk sploh ne daje PRAVILNO SMEROKAZA!!! In potem čakaš še vsaj 4 buhtle, ker te je prvi zajebal in ni šel pred teboj dejansko kamor je nakazal smer gre pa še 1 izvoz naprej! Fora krožnega na Žalah je ta, ima dvopasovni uvoz in izvoz mimo Soče a ostali 4 izvozi so eno pasovni!

Mazda2
5 leta 11 meseci nazaj

Maš pa tudi buteljne, ki dajo desni smerokaz samo zato, ker se vključi vanj, čeprav ga tista baba zadnjič ni takoj zapustila, ampak šele v naslednjem izvozu. No preden ga je zapustila, ga je vsaj spet vklopila.

whitee
5 leta 11 meseci nazaj

Kazen zaradi nenakazane utripalke? Ko sem se jaz učil za izpit to ni bilo potrebno, samo priporočljivo.

tha_man
5 leta 11 meseci nazaj

Glede na to, da lahko načeloma pelješ po zunanjem pasu tudi naprej (npr. v krožnih, ki so premajhna da bi se lahko pravilno razvrstil z notranjega na zunanji pas med dvema izvozoma – takih krožnih je pri nas ogromno), bi morala bit utripalka obvezna (če ni). Kolikokrat sem že brezveze čakal na vstopu v krožišče, ker sem mislil da bo avto fural naprej, un pa zavije ven brez žmigavca. In potem čakaš naslednjega in naslednjega…

Druga težava je pa hitrost. Nekateri se zapeljejo v krožno kot da ga sploh ni. Pri teh manjših tako včasih čakam celo avto, ki sploh še ni zapeljal v krožno, ker bi se sicer zaradi prevelike hitrosti verjetno kar zabil vame, če bi se vklopil.

 
Koncept Volkswagen Golf GTI TCR bo najmočnejši GTI
Poletna premiera športnega terenca Audi e-tron