Novice

Koncept vozeče klopi je zmagovalec natečaja Fordovega sklada za pametno mobilnost

V iskanju novih načinov gibanja in bivanja v urbanih središčih je komisijo Fordovega izziva prepričala ideja klopi TOD (Talk or Drive), ki za razliko od običajnih točk za počivanje in druženje omogoča tudi vožnjo.

Študenta oblikovanja Corentin Janel in Guillaume Innocenti sta avtorja koncepta TOD, ki je zmagal na natečaju Fordovega sklada za pametno mobilnost in jima prinesel nagrado 12.500 funtov (14.600 evrov) za uresničitev projekta. V projekt je vključen tudi britanski Kraljevi kolidž za umetnost, preko prijavljenih del pa so študentje predstavili ideje, povezane s trajnostno rešitvijo mobilnosti v mestih, ki bi kar najbolj koristile skupnosti.

Amko Leenarts, direktor oblikovanja pri Fordu Evropa, je o zmagovalni ideji povedal: “Vozna klop je odličen primer, kako lahko oblikovanje pomaga soustvariti tkivo mest, saj je zabavna, praktična in večnamenska. To je pameten pristop, kako mobilnost narediti za del mesta, spodbuditi ljudi k interakciji in jim omogočiti, da mesta doživijo na povsem nov način.”

V statičnem načinu je klop TOD mogoče raztegniti, da lahko nanjo sedejo tri osebe. Dodatke, kot so stoli in vogali, je mogoče preprosto dodati s kompletom v slogu vtičnikov, medtem ko je mogoče ploščati kvadrat povezati z dvema klopema, da nastane miza za piknik. V mobilnem načinu je skuter namenjen dvema osebama, njegova največja hitrost pa je omejena na 20 km/h. Odprtina v sredini zagotavlja prostor za prtljago, raztegljivi trakovi na zadnjem delu in ob straneh pa uporabnikom omogočajo prevoz majhnih in dolgih predmetov. Klop ali sedeči skuter lahko uporabniki poiščejo in rezervirajo s posebno aplikacijo.

Zmagovalca Janel in Innocenti sta pojasnila: “Želela sva ustvariti skupnostno storitev, ki se prilagaja mestnemu življenju svojih uporabnikov. Zmaga na tem izzivu nama daje veliko zaupanja v najin predlog in nama omogoča izdelavo prototipa, da bova lahko uresničila svojo zamisel. Delo na prototipu v polnem obsegu nama bo omogočilo popolno razumevanje paketa in hkrati razmislek o materialih, postopku in uporabniški izkušnji.”

Poleg tega je Fordov sklad dodelil 5.000 funtov (5.840 evrov) projektu Cardiac Patrol, zamisli za opremljanje zasebnih vozil z avtomatskimi zunanjimi defibrilatorji za uporabo v nujnih primerih, ter projektu Communi-T, interaktivnemu vozilu za pomoč brezdomcem in ljudem v stiski.

Avtoobilizem.com (Vir in foto: Ford.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Taigo je prvi Volkswagnov kupejevski križanec
Skorajšnje razkritje koncepta Audi Sky Sphere