Novice

Taigo je prvi Volkswagnov kupejevski križanec

Volkswagen je razkril prve podrobnosti novega kompaktnega križanca, ki se kot prvi v njihovi paleti ponaša z linijami kupeja.

Novi Volkswagen Taigo se uvršča v razred kompaktnih križancev z edinstveno kupejevsko zasnovo, individualnimi oblikovalskimi prijemi ter s široko izbiro kombinacij videza notranjosti in zunanjosti odpira novo poglavje v ponudbi nemškega avtomobilskega proizvajalca. Pri Volkswagnu so se odločili da bo njihov prvi model tovrstne zasnove najprej na voljo v segmentu manjših avtomobilov, kjer bo kupcem na voljo s svežim pristopom, digitalno naravo in privlačnimi cenami.

Zasnova novega modela za evropski trg izraža močne proporce ob poudarjeni kupejevski silhueti, pri kateri ostrina stranskih linij v kombinaciji z velikimi kolesnimi loki poudarja značaj križanca. Zasnovan je na platformi MQB, ki ob večji trdnosti omogoča uporabo naprednih tehnologij, sicer na voljo predvsem v višjih segmentih. Z dolžino 4,266 m, širino 1,757 m ter višino 1,494 m je zasidran v kompaktnem razredu, medosna razdalja 2,566 m z relativno kratkimi previsi pa mu omogoča kar najboljši izkoristek prostora v kabini ter zagotavlja udobje med vožnjo.

Na voljo bo v osmih barvnih odtenkih, ki jih bo v okviru opcije Roof Pack moč kombinirati s kontrastno črno streho, zatemnjenim zadnjim in stranskimi stekli ter črno obarvanimi pokrovi stranskih ogledal. V odvisnosti od izbranega paketa opreme bo novi Taigo na voljo s kolesi v velikostih med 16 in 18 palci ter aluminijastimi platišči v črni ali srebrni barvi.

Taigo bo že v osnovi bogato opremljen, saj bo med drugim standardno ponujal sprednje in zadnje luči v tehnologiji LED, klimatsko napravo, digitalni kokpit z 8-palčnim zaslonom in multimedijsko-informacijski sistem s 6,5-palčnim zaslonom. Paket opreme Life med drugim dodaja še sredinski naslon za roko z dodatno vtičnico USB-C, multifunkcijski volan ter vrsto stilskih dodatkov v notranjosti. Še več opreme bo na voljo v paketih Style in R-Line, kjer je pri prvem poudarek na elegantnem videzu pri drugem pa na športnosti.

Pri obeh prestižnejših paketih bo opcijsko moč naročiti inteligentne LED matrične žaromete IQ.Light s tehnologijo, prvič predstavljeno v prestižnejšem križancu Tuareg, na seznam opcij pa dodajajo še digitalno instrumentno ploščo z 10,25-palčnim zaslonom (Digital Cockpit Pro) in multimedijsko-informacijski sistem Ready2Discover z 8-palčnim zaslonom in možnostjo brezžičnega povezovanja.Volkswagen Taigo R-Line bo prepoznaven še po spremenjenih odbijačih, ki poudarjajo športnost, dodatna opcija Black Style pa prinaša črne kontrastne dodatke ter 18-palčna platišča Misano v črni barvi.

Vozniku bo standardno na voljo vrsta naprednih asistenčnih sistemov, vključno s pomočnikom za zaviranje v sili, sistemom za ohranjanje voznega pasu in sistemom za spremljanje osredotočenosti voznika na vožnjo, opcijsko pa bodo med ostalimi na voljo še sistem, ki omogoča delno samodejno vožnjo IQ.Drive Travel Assist, prilagodljivi radarski regulator hitrosti z upoštevanjem omejitev, sistem za zaznavo pešcev in kolesarjev ter parkirni pomočnik.

Motorno paleto zaenkrat sestavljajo trije turbinsko podprti bencinski motorji, ki bodo na voljo v kombinaciji s 5- ali 6-stopenjskim ročnim menjalnikom oziroma 7-stopenjsko dvosklopčno avtomatiko DSG. Trovaljni litrski TSI bo na voljo s 70 kW (95 KM) ali 81 kW (110 KM), štirivaljni 1,5-litrski TSI pa bo razvil 110 kW (150 KM).

Proizvodnja poteka v španskem proizvodnem obratu Pomplona, novi Taigo pa je trenutno še v fazi homologacije. Datum začetka prodaje še ni znan, podobno kot modela Polo in T-Cros pa naj bi bil Taigo na voljo kupcem Evropske unije, Južne Afrike in Turčije, medtem ko ga za brazilski trg proizvajajo in prodajajo pod imenom Nivus.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Volkswagen.)

Mnenja uporabnikov

15 komentarjev za "Taigo je prvi Volkswagnov kupejevski križanec"


1 mesec 24 dni nazaj

Ne more to imet 1.0 motorja no, smeh! Bo varčen ja, pa morda poskočen, ampak ta mašina ne bo prišla preko 150.000

Ivan36
1 mesec 25 dni nazaj

Smešno VW ne more, da ne bi skakal v vse segmente ??? Renault da na trg Arkana / Conquest in evo polota v taki obliki! Paranoja ali le požrešnost???

mrtwelvetrees
1 mesec 26 dni nazaj

Konkurenca Hyundai Bayonu ?

Ivan36
1 mesec 25 dni nazaj

Tudi Renault da na trg Arkana / Conquest

mavrica
1 mesec 26 dni nazaj

Očitno imajo preveč denarja, da na tržišče pošiljajo nove modele, ki so kot muha enodnevnica. Bolj bi bilo smiselno, da bi proizvajalec imel čimmanj vozil in toliko bolj pocenil proizvodnjo. Recimo Golfa za ceno Cliota..

Ivan36
1 mesec 25 dni nazaj

Renault da na trg Arkana / Conquest in evo ….

frgo
1 mesec 26 dni nazaj

Nek grozen strošek za prizvajalca res ni, če si modeli med sabo delijo 90 in več % delov. Tole je podobno boleče kot so bile včasih 3 in 5 vratne izvedbe istega modela. V vsakem primeru pa imajo zaposlene mnogo boljše ekonomiste, kot si ti in ustrezno bolje razumejo kaj je smiselno.

mavrica
1 mesec 25 dni nazaj

očitno jim ne pomaga, če so šli čez afero dieselgate z vednostjo uprave in še vedno plačujejo posledice

matejxx
1 mesec 26 dni nazaj

Kaj dejansko bo sedaj VW v svoje cenejše modele, vgrajeval lepšo notranjost. Npr. tukaj imaš lepo vgrajen zaslon, prava ročka za avtomatski menjalnik…

Firediver
1 mesec 26 dni nazaj

Armaturka izgleda kot en masiven “ponk”…

matejxx
1 mesec 26 dni nazaj

Ki je stokrat lepša, kot npr. v novem golfu.

 
Michael Lohscheller iz Opla v Vinfast
Koncept vozeče klopi je zmagovalec natečaja Fordovega sklada za pametno mobilnost