Novice

Konceptni Lynk&Co 03 Cyan je dirkalnik za odprto cesto

Tokratni koncept je plod sodelovanja Lynk&Co ter Cyan Racing, gre pa za dirkalnik s homologacijo za uporabo na javnih cestah in ne samo na dirkališčih.

In ravno dejstvo, da naj bi bil koncept, ob vsej dirkaški našpičenosti, primeren tudi za normalno cestno uporabo, nam daje misliti, da imajo Kitajci resne namene s predstavitvijo športne različice modela 03.

Lynk&Co 03 Cyan pri tem zaznamujejo resne številke. Iz dvolitrskega turboštirivaljnika naj bi jim s konkretno turbo pomočjo uspelo iztisniti kar 530 KM in 504 Nm navora. »Rahlo« presenetljivo in tudi zaskrbljujoče obenem je, da je vsa ta pogonska sila speljana skozi šeststopenjski sekvenčni menjalnik samo do prednjih koles. Pri tem nam je skoraj vseeno, da ima ob diferencial primaknjeno večlamelno zaporo le tega, saj je 500+ Nm in 500+ KM za samo prednji kolesi preprosto preveč, da bi se lahko učinkovito prenašala v čisto vseh voznih okoliščinah.

Temu na nek način pritrjuje tudi podatek o pospešku do 100 km/h, ki naj bi trajal 4,4 sekunde. Primerjava s predvidoma podobno težkim, sicer nekaj šibkejšim, a zato vsekolesno gnanim Audijem RS3 razkrije, da rabi ta za enak šprint 0,3 sekunde manj in to navkljub manku 130 KM (400 proti 530). Je pa res, da se z naraščanjem hitrosti krepko v trimestnem področju tehtnica ponovno nagne na stran Lynk&Co 03 Cyan, saj traja pospešek do 200 km/h okroglih 10 sekund, medtem ko naj bi rabil rabil Audi že 15 sekund. Tudi največja hitrost 310 km/h kaže na superiornost motorizacije v navitem konceptu Kitajcev.

V dodatno potrditev dirkaške vozne dinamike koncepta sta Cyan Racing in Lynk&Co postregla še s podatki, da se zmore vrteti motor najhitreje 8.000 vrt/min, da rabi menjalnik vsega 60 milisekund za menjavanje prestav in da naj bi v ovinkih zmogel do 1,5g prečnih pospeškov.

Spredaj skrbijo za zanesljivo ustavljanje izstrelka šestbatne čeljusti, ki grizejo v 480-milimetrska prisilno hlajena koluta, zadaj pa je ta naloga prepuščena 278-milimetrskim kolutom s samo dvobatnimi čeljustmi na vsakem kolesu. Vzmetenje je zgrajeno okoli Öhlins nastavljivih blažilnikov, obut je pa v Cyanova ogromna in nizkopresečna 20-palčna kolesa.

Ekipa strokovnjakov, ki je konceptni 03 Cyan spravila skupaj, je taista druščina tehnikov, ki so nam postregli s 450-»konjskim« konceptom Volva C30 in 510-»konjskim« konceptom Volva S60. Koncept so razvili sočasno z rednim razvojem tekmovalnega dirkalnika Lynk&Co 03, ki so nam ga prvič pokazali oktobra lani in s katerim nameravajo že v letošnji sezoni mešati štrene uveljavljenim tekmecem v turnih dirkah WTCR.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Lync&Co in Cyan Racing.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Musk napoveduje model Y za 14. marec
Po letu 2020 v novih vozilih Volvo z omejeno najvišjo hitrostjo