Novice

Po letu 2020 v novih vozilih Volvo z omejeno najvišjo hitrostjo

Švedski proizvajalec je napovedal, da nameravajo na račun povečanja varnosti v svojih vozilih po letu 2020 najvišjo hitrost omejiti na 180 km/h.

Volvo, kot ena vodilnih znamk na področju avtomobilske varnosti, si je s programom Vision 2020 že pred časom zastavil drzen cilj, da pri uporabnikih njihovih vozil po letu 2020 ne bo več smrtnih žrtev oziroma hujših poškodb. Izvršni direktor podjetja Volvo Håkan Samuelsson je dejal, da je njihovo podjetje vodilno na področju varnosti in da nameravajo ta primat ohraniti tudi v prihodnje.

Håkan Samuelsson:”Glede na rezultate naših raziskav zdaj poznamo ključna področja, zaradi katerih prihaja do hujših posledic prometnih nesreč. Kljub temu, da omejevanje hitrosti ni popolno zdravilo je vredno implementacije, tudi če reši le eno življenje. Pri Volvu bi želeli tudi načeti tematiko v zvezi s tem ali imajo avtomobilski proizvajalci pravico vgrajevati tovrstne sisteme, oziroma ali bi to morali storiti.”

Glede na ugotovitve, da varnostni elementi, vgrajeni v avtomobilih, ob nesrečah nad določenimi hitrostmi ne zadostujejo več za preprečitev težjih poškodb oziroma smrtnih žrtev, nameravajo z omejevanjem najvišje hitrosti na 180 km/h vsaj delno omiliti posledice nesreč. Osredotočili so se tudi na to, kako vplivati na spremembo vedenja voznikov, saj so trije glavni dejavniki, ki imajo lahko hujše posledice, poleg prehitre vožnje še vožnja pod vplivom alkohola ali opojnih substanc in neosredotočenost voznika na vožnjo (nepozornost, uporaba mobilnega telefona).

Po besedah strokovnjaka za varnost pri Volvu, Jana Ivarssona se ljudje še vedno premalo zavedajo nevarnosti prehitre vožnje, kljub temu, da je za kar okoli 25 odstotkov nesreč s hujšim izidom glavni krivec prevelika hitrost. Glede na število izrečenih kazni za prekoračitev hitrosti pa hitrostne omejitve očitno še nimajo pravega učinka. Z namenom izboljšanja varnosti pri Volvu raziskujejo tudi kako bi lahko kombinacija tehnologij pametnega omejevalnika hitrosti  in lokacijskih storitev avtomatično omejevala najvišjo hitrost avtomobila na območjih umirjenega prometa, kot so okolica šol ali bolnišnic.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Volvo.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Po letu 2020 v novih vozilih Volvo z omejeno najvišjo hitrostjo"


fantom
5 leta 1 mesec nazaj

Mislim da ce bi res zeleli kaj narediti za varnost bi ukinili te velike ekrane v avtih. Clovek ne gleda vec na cesto ampak samo v srednjo konzolo in se cudi kaj vse mu nudi…

jack86
5 leta 1 mesec nazaj

ahhh… Saj majo že zdaj D2 omejitev na 199, niti podrazno ga ne spraviš na 200, pa naj bo prosti pad.

 
Konceptni Lynk&Co 03 Cyan je dirkalnik za odprto cesto
Renault Clio razkrit do zadnjih podrobnosti