Novice

Konceptni Precept daje vpogled v bodočnost Polestarja

Nabit s sodobno tehniko, izdelan iz recikliranih materialov in futuristično oblikovan je Precept Polestarjev koncept, ki naj bi jasno nakazoval smer razvoja njihovih modelov v prihodnosti.

“Precept je deklaracija, vizija tega, kar Polestar predstavlja in kaj dela znamko in njene izdelke edinstvene,” je izjavil Polestarjev vodja Thomas Ingenlath. Pravi tudi, da je koncept jasen odziv Polestarja na izzive, ki jih družba in industrija nalagata avtomobilskim proizvajalcem ter dodaja, da Precept niso sanje oddaljene prihodnosti temveč prikazuje njihovo zavezo in cilj, kako z inovacijami na številnih področjih minimizirati vpliv na okolje.

Vizualno deluje Precept pričakovano futuristično, oblikovan pa je v skladu z aktualno oblikovalsko filozofijo znamke »minimalistična atletičnost«. Zunanje oblikovanje naj bi najavljalo oblikovno usmeritev bodočih Polestarjevih modelov, uporabljena razmerja pa poskrbijo za mogočen videz koncepta.

Po zaslugi 3,1 metre dolge medosne razdalje mu bodo lahko Švedi vgradili veliko in posledično zmogljivo baterijo, ugodno pa bo bogato odmerjeno medosje vplivalo tudi na notranjo prostornost. Pri tem mislimo še posebej na zadnje potnike, ki bodo imeli obilico kolenskega prostora. Ker teče beseda o električnem modelu, spredaj ni klasične maske motorja. Namesto nje so za neke vrste panel namestili številna tipala, namenjena voznim pomočnikom. Zadaj ne moremo zgrešiti širom celotnega avta razpotegnjene zadnje svetilke. Zanimiva je tudi izvedba zasteklitve nad potniškim delom kabine. Prednje steklo se zaključi vrh stebričkov A. Takoj za vrhom prednjega stekla se začne ravno tako zasteklena streha, ki pa so jo oblikovalci razpotegnili vse do zadka avta, torej tudi vzdolž zadnjih stebričkov C. Na prehodu med obema deloma stekla je opaziti tipalo LiDAR, kar namiguje na zmožnost avtonomne vožnje koncepta, četudi o konkretni stopnji avtonomnosti Švedi še niso spregovorili.

V kabini prevladuje uporaba recikliranih materialov tako v armaturni plošči kot tudi oblogah vrat in hrbtiščih sedežev. Tako imenovane 3D pletene prevleke na sedežih so izdelane iz recikliranih PET plastenk, oblazinjenje in vzglavniki sedežev iz kombinacije reciklirane plute in vinila, na tleh pa je najti prevleke iz recikliranih ribiških mrež.

Medtem ko nam Švedi niso v tem trenutku povedali še nič o pogonskem sklopu, pa so povedali več o določeni vgrajeni tehniki v kokpitu. Pravijo, da slednjo zaznamuje naslednja generacije vmesnika človek-stroj (HMI), ki deluje pod okriljem Googlovega Androida. Ta teče na pokončno orientiranem 15-palčnem sredinskem zaslonu na dotik, ki ga dopolnjuje 12,5-palčni zaslon pred voznikom, ki prevzema vlogo od klasičnih merilnikov. V armaturno ploščo so inženirji vdelali tudi številna tipala, ki bodo bdela bodisi nad zbranostjo voznika, bodisi smer gledanja voznika in njegovih sopotnikov, tipala za zaznavo bližine pa naj bi pomagala izboljšati uporabniško izkušnjo celotnega večopravilnega sistema.

Polestar bo predstavil konceptni Precept že prihodnji teden v sklopu mednarodnega avtomobilskega salon v švicarski Ženevi.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Polestar.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Volkswagen Tuareg R prihaja kot zmogljiv priključni hibrid
Prvi pogled v notranjost novega Hyundaia i20