Novice

Kralji cest

Marsikaj človek vidi in doživi na cestah, včasih celo sam sebe. Vsak je vsaj malo egoista in vsakomur se zgodi kaj, na kar ni ponosen. So pa seveda tudi kralji cest.

V ZDA so vsi prometni pasovi avtomobilske ceste enakovredni, mirno lahko prehitiš po desni, ampak mi smo na Stari celini. Tu velja: levi pas je namenjen prehitevanju. Prehitevanje pomeni, da avtomobil A, ki vozi hitreje, zapelje na levi prometni pas in zaobide počasnejše vozilo V. Pri gostem prometu, kakršnem smo priča zadnja leta, se hitrejši seveda vozijo po levem pasu, a gre tudi tu praktično za prehitevanje.

Definicija pravi: prehitevanje je vožnja mimo drugega udeleženca cestnega prometa, ki se premika v isti smeri po prometnem pasu ali delu smernega vozišča, ki je namenjen prometu.

Levi pas avtomobilske ceste je torej rezerviran za tiste, ki prehitevajo. Za hitrejše, po domače.

Čisto nobenega spoštovanja do zadaj vozečih: 30 kilometrov daleč s hitrostjo, znatno manjšo od dovoljene.
Čisto nobenega spoštovanja do zadaj vozečih: 30 kilometrov daleč s hitrostjo, znatno manjšo od dovoljene.

Dogaja se po celi Evropi in Nemci so po svoji navadi skovali izraz tudi za takšne, ki se naselijo na levi pas in ga, dokler nekam ne zavijejo, ne zapustijo, ne glede na vse ostalo. Pravijo jim ”Linksfahrer” – tisti, ki vozi po levi. Morda naše avtomobilske ceste glede tega niso zmagovalne, so pa naše.

S tem, kaj se takemu vozniku dogaja v glavi, da bi razumel njegovo početje, sem se že davno nehal ukvarjati. Jezijo me pa še vedno enako ali vse bolj.

Ne odobravam, a razumem, da ima preveč dela z vožnjo, da bi podnevi opazil hitrejšega za sabo ali celo hitrejšega za sabo, ki ima vklopljen levi smernik (in kljub razumevanju mislim, da bi lahko vrnil vozniško dovoljenje). Ni pa mogoče, da tega ne opazi ponoči ali da ne opazi svetlobnega signala z dolgimi lučmi. Od tu dalje je kralj cest.

Po navadi vozim, sem imel pa zadnjič privilegij sedeti na desnem sedežu in opazovati pot od Maribora do Ljubljane. Kraljev cest za eno srednje veliko slovensko vas.

Dva zmagovalca sem se potrudil ujeti na spominsko kartico – nista se dala skupaj kakih 50 (!) kilometrov. Nič ni pomagalo. Edino, kar verjetno bi, bi bile utripajoče modre luči policijskega avtomobila. Za reševalnega ali gasilskega nisem več prepričan.

Prilaščanje levega pasu je najprej arogantno, potem pa tudi nevarno. In zgolj teoretično kaznivo.
Prilaščanje levega pasu je najprej arogantno, potem pa tudi nevarno. In zgolj teoretično kaznivo.

Da sta bila oba tujca, je morda čisti slučaj, čeravno sem že davno izgubil vero v dobre italijanske in v korektne avstrijske voznike. Tujci so pri nas še posebej vehementni (na čelu z vožnjo po levi), a to ne pomeni, da Slovenci tu kaj zaostajamo.

Še preden sem pred časom dokončal neko kratko zgodbo nekemu policistu, mi je ta jel žugati in s privzdignjenim glasom pojasnjevati: »Nimate kaj početi na levem pasu, če ne prehitevate in to ne glede na to, kako hitro vozite!«

Zadnjič pri vožnji na zadnjem sedežu policijske provide sta mi policista – znova odločno – zatrjevala: »Seveda, tiste, ki vozijo po levi in pri tem ne prehitevajo, še posebej spremljamo in kaznujemo!«

Ja, eno je teorija, drugo praksa. Slišalo se je lepo, a če bi zares hoteli, bi jih v enem šihtu nabrali za cel blokec in za vsakogar v pujska dobili po 150 evrov. A očitno se za ta denar ne splača trošiti časa policistov in goriva za njihovo vozilo.

Tu je še psihološki moment. Takšno početje (skoraj) vsak, ki hitreje pripelje od zadaj, v neki točki vzame kot provokacijo (kar navsezadnje tudi je) in samo tisti, ki vsak mesec opravijo tečaj doseganja nirvane, se ne razburijo. Razburjen voznik pa ni več (tako) varen voznik. In se lahko kaj zgodi.

Kaj narediti, ko dohitiš takšnega? Voziti za njim 20 kilometrov na uro pod omejitvijo 30 kilometrov daleč, tako kot jaz zadnjič?

V bistvu drugega ne preostane …

Besedilo in foto: Vinko Kernc.

 

Mnenja uporabnikov

11 komentarjev za "Kralji cest"


Nebomgabiksal
5 leta 7 meseci nazaj

Takšnik kraljev, kraljic, pricev in princesk je ogromno. Vsak dan na svoji kratki vožnji do/od službe prehitevam po desni. Vem ni prav, ampak pač nisem v stanju nirvane. In večkrat ne prehitim enega, ampak dva, tri, šlepar… to pa so že konkretne ‘luknje’ za umaknit na desni pas. Seveda je kvazi kolona na levem.

chad
5 leta 7 meseci nazaj

Take, ki očitno sanjajo na levem pasu zaradi gluposti ali egoizma, jaz že zdavnaj prehitevam po desni. Ko nekoga lep čas potrpežljivo čakam in jasno vidi, da je ovira in se ne umakne, grem naprej. Za mene je to ovira v prometu in ga obvozim – previdno v šusu prehitim po desni. Zanimivo, da se večina potem umakne na desni pas. Še bolj mi grejo pa na živce avtodomarji, ki enostavno ne razumejo, da je tretji pas tudi za njih, če so očiten zamašek na klancu z magar 100kmh, to so predvsem avstrijci in nemci, očitno pamet pustijo na meji.

Ivan36
5 leta 7 meseci nazaj

3. pas imam rad iz Vrhnike do Logatca redno, če je malo kamijonov pa veliko dirkačev, oziroma šprtnih POLŽEV, ki dirkajo celih 120 kmh v vrhniški klanec! Večina novih turbo mlinčkov ne pohodi in lepo vlečejo 120kmh v klanec v 6 prestavi…. Jaz pa lepo 115kmh do Logatca po 3. pasu!

fantom
5 leta 7 meseci nazaj

Ti z turbomlincki imajo oci ves cas na prikazovalniku za porabo in spremljajo decilitre zato tudi ne opazijo zadaj vozecih hitrejsih vozil. Me pa zanima koga bi policaj v primeru ko po prehitevalnem pasu negdo vozi 115 km/h in ga drugi prehiti po voznem z 130 km/h kot je dovoljeno kaznoval?

J.McLane
5 leta 7 meseci nazaj

Jaz sem pa imel eno zelo neprijetno izkušnjo z umikanjem na vozni pas. Vozim po prehitevalnem kjer je bila kolona, ki je šla nekih 110 kmh, vozni prazen, se umaknem na desni pas in vozim tam z isto hitrostjo dalje. Pred mano tovornjak s svojimi 90 kmh, dam žmigovc in glej ga hudiča, nek prepotentnež me ni na noben način hotel spustiti vmes, čeprav sem imel isto hitrost, vozil je naliman za ritjo tistemu spredaj. Počasi sem lezel na prehitevalni pas, tip je izgubljal živce mi trobil ampak mu nisem popustil, prehitim tovornjak in se spet umaknem na vozni pas, jasno tip penil dalje…

Verjamem da zardi takih idiotov marsikdo raje vozi ves čas po prehitevalnem, pa naj bo kolona ali ne.

Nebomgabiksal
5 leta 7 meseci nazaj

Jah, ampak po moje nima veze z vožnjo po levem ali desnem pasu, ampak s prepotentnežem… 🙂

limas
5 leta 7 meseci nazaj

Kralji cest? Vsekakor nemško govoreči turisti, ki se ne premaknejo s prehitevalnega pasu.
Pa tudi mnogi domači penzionisti, ki pri 75-ih dočaka nakup svojih sanj – križanca.

Vse zgoraj našteto se vozi med 95 in 110 km/h.
Policija ne sankcionira kraljev, ampak tiste, ki kralje prehitijo po hitrejšem voznem pasu.
Hipokrizija se širi s svetlobno hitrostjo.

xxl
5 leta 7 meseci nazaj

Jaz vozim po levi z razlogom. Desni pas je uničen od tovornjakov. Peljite se od meje proti Benetkam, pa boste razumeli, če že v Sloveniji tega niste opazili, vsaj v Trojanskih predorih. Seveda se umaknem hitrejšemu, razen, ko v koloni pred menoj imam nešteto vozil, “kralj” od zadaj blenda, da se mu vsi umaknemo, kot, da tudi jaz ne čakam na priložnost, da grem mimo.

maniaxxx
5 leta 7 meseci nazaj

Ni in ne more bit razloga da voziš po levi. NIKJER ampak RES NIKJER v SLO ni desni pas toliko unčen da se ne moreš voziti po njemu, tako da je to samo izgovor, in take in podobne izgovore imate vsi sanjači. Spokite se že enkrat na desni pas ko ne prehitevate ( in ne prehitevanje se ne začne 7 km prej in ne zaključi 8 km kasneje ).

Gosic
5 leta 7 meseci nazaj

Priznam, čez Jasovnik (drugi po vrsti iz MB v LJ) grem pa tudi sam po levem. A ne oviram, grem nad omejitvijo. Desni pas pustim rezerviran za vozila Dars, ker očitno želijo menjati ročke/stabilizatorje vsak mesec. To je pa to, ko ne premoremo enega brusilca betona. Ampak opažam, da v nekaterih predorih so se naši čehi ponovno poslužili uporabe asfalta, čeprav le ta gori/pri visokih temperaturah izpušča smrtonosne pline. Pač stanje v prometu je samo izraz stanja tudi na drugih področjih.

 
Na reliju v Novi Gorici zmaga Bisahe, Turk peti
Subaru, Boeing in Uber z združenimi močmi v japonski projekt leteče mobilnosti