Novice

Subaru, Boeing in Uber z združenimi močmi v japonski projekt leteče mobilnosti

Japonska vlada je zbrala več podjetij ki naj bi sodelovala pri projektu razvoja letečih vozil, saj načrtujejo njihovo komercialno uporabo že v letu 2020, ko bodo gostili olimpijske igre. Tako bodo na Japonskem med prvimi, ki bodo orali ledino na področju urejanja zakonodaje in predpisov na tem področju.

Japonska vlada je že večkrat jasno nakazala svoje smernice v smislu modernizacije prometa, kot časovni in demonstracijski okvir pa so si postavili olimpijske igre, ki bodo na prizoriščih v Tokiu leta 2020. Konec avgusta so tako pod taktirko pristojnih ministrstev osnovali konzorcij 21 podjetij, ki naj bi sodelovala pri razvoju tovrstnih rešitev. Predstavnik ministrstva za gospodarstvo, trgovino in industrijo Hiroyuki Ushijima  je pojasnil, da je cilj razviti storitev leteče mobilnosti, ki naj bi jo izvajali z eno ali dvosedežnimi vozili, podobnimi dronom, ki naj bi bili poleg letenja sposobni tudi vožnje po cesti. Vladni predstavniki pričakujejo, da bo osnovna regulativa zaživela že proti koncu letošnjega leta, niso pa še postavili časovnega okvira uvedbe komercialne rabe tovrstnih storitev. Kljub temu pa nekaj v projektu udeleženih podjetij računa s tem, da bodo lahko ponujali svoje storitve že v letu 2020. Prednost uvedbe rešitev leteče mobilnosti je med drugim tudi razbremenitev mestnih prometnic in s tem zmanjševanje zastojev v prometu, obenem pa bi olajšali potovanja ljudem iz bolj odročnih, prometno slabše povezanih krajev.

Tovrstna partnerstva sklepajo tudi drugod po svetu. V Evropi Airbus v sodelovanju z Audijem in Italdesignom razvija prototip poimenovan Pop.Up kot vizijo električne leteče mobilnosti, ki naj bi olajšala potovanje v urbanih središčih. Proizvajalec luksuznih športnih vozil Aston Martin pa je nedavno razkril koncept Volante Vision, luksuzni trisedežnik, ki je kombinacija letala in drona. Na izdelavo letečih vozil se pripravljajo tudi na Kitajskem, avtomobilski holding Zhejiang Geely je namreč prevzel ameriško startup podjetje Terrafugia, ki namerava pričeti s prodajo letečih avtomobilov v prihodnjem letu, podjetje Uber Tecnologies pa razmišlja o vzpostavitvi mreže letečih taksijev, poimenovane UberAir.

Poleg v naslovu omenjenih podjetij so se v projekt vključili še Japan Airlines, All Nippon Airways, NEC Corp in druga podjetja, povezana s tem področjem, med drugimi tudi Toyota, ki je finančno podprla projekt SkyDrive podjetja Cartivator.

Avtomobilizem.com (Vir: Automotive News, Autoblog. Foto: Cartivator, AeroMobil, ItalDesign.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Kralji cest
VinFast od slik v resničnost

Več vsebin

Novice

Subaru, Boeing in Uber z združenimi močmi v japonski projekt leteče mobilnosti