Novice

Lamborghini Aventador SVJ kot demonstracija ukročene moči

V sklopu kalifornijskega tedna avtomobilizma so na dogodku v golf klubu The Quail izbranim ljubiteljem avtomobilizma in motošporta predstavili Lamborghini Aventador SVJ.

Razkrit je torej nosilec naziva najhitrejšega serijskega avtomobila, ki si ga je pred kratkim priboril na stezi v Nürbungringu. Pri Lamborghiniju pa so poleg cene, ki znaša vrtoglavih 447.000 evrov, posredovali tudi nekaj tehničnih podrobnosti.

V njem bo vgrajen 6.5-litrski V12 motor, ki bo pri 8.500 vrtljajih razvil maksimalnih 566 kW (770 KM) moči in 720 Nm navora, ki se bo preko 7-stopenjskega samodejnega menjalnika prenašal na vsa štiri kolesa. Iz mirovanja do hitrosti 100 km/h bo Aventador pospešil v 2,8 sekundah, hitrost 200 km/h pa dosegel v 8,6 sekundah. Največja končna hitrost bo 350 km/h, za učinkovito zaviranje pa bodo vgrajene zavore z zavornimi diski iz kombinacije ogljikovih vlaken in keramike.

Izboljšanje voznih lastnosti dosegajo med drugim s funkcijami krmiljenja zadnjih koles, nadzorom zdrsa in stabilnosti, ki so nastavljene za vsak avto posebej in usklajene z delovanjem aktivnega aerodinamičnega sistema ALA (Aerodinamica Lamborghini Attiva), ki so ga v lanskem letu že pričeli vgrajevati v model Huracan Performante. Sistem sestavlja serija zračnih loput, razporejenih na sprednjem in zadnjem delu karoserije, ki s hitrim (v delčku sekunde) odpiranjem in zapiranjem povečajo silo oprijema v ovinkih, na ravninah pa zmanjšujejo zračni upor in tako omogočajo višje hitrosti.

Pri Lamborghiniju nameravajo izdelati le 900 primerkov tega modela, za bolj ekskluzivne kupce pa bo na voljo še omejena serija vozil z oznako SVJ63, ki bo s 63 izdelanimi primerki obeležila leto ustanovitve podjetja. Prvi primerki naj bi bili v rokah kupcev že v začetku prihodnjega leta.

Avtomobilizem.com   (Vir: Lamborghini, Digital Trends, Motor Authority.   Foto: Lamborghini.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Audijev koncept športnika prihodnosti
Kalifornijsko sonce je posijalo tudi na novi BMW Z4