Novice

Audijev koncept športnika prihodnosti

Na tednu avtomobilizma v kalifornijskem Montereyu ne manjka novosti. Tudi pri Audiju so predstavili napovedano vizijo visoko zmogljivega električnega športnega avtomobila prihodnosti, koncept z imenom PB18 e-tron, ki naj bi izhajal iz imena kraja razkritja (Pebble Beach) in DNK-ja, ki si ga deli z LMP1 dirkaško različico R18 e-tron.

Audi je objavil vrsto fotografij koncepta novega električnega superšportnika, ki delno izhaja tudi iz Audija R18 e-tron quattro, zmagovalnega avtomobila dirke 24 ur Le Mansa. Zasnova in oblikovanje zunanje podobe je plod dela Audijevih oblikovalcev v kalifornijskem Malibuju, za zmogljivo tehnološko notranjost pa so zaslužni strokovnjaki oddelka Audi Sport. Kljub vsej vgrajeni tehnologiji pa avtomobil ne bo namenjen avtonomni vožnji, na kar so namignili že ob uporabi delovnega imena projekta (Level Zero – Nivo Nič).

Pogonski sklop sestavljajo trije motorji, ki ponujajo 830 Nm navora in 500 kW skupne moči, ki jo lahko za kratek čas povečamo do 570 kW. Motor na prednji osi zagotavlja 150 kW, motorja zadaj pa skupno dodata 350 kW moč. Navedeno zadostuje za pospešek dobrih dveh sekund iz mirovanja do hitrosti 100 km/h, kar je le malenkost počasnejše od dirkalne različice.

Konjenica dobiva energijo iz tekočinsko hlajenih baterij s tehnologijo elektrolita v trdnem stanju (solid-state battery) kapacitete 95 kWh, kar naj bi zadostovalo za 500 km dosega po WTLP ciklu ob povsem polni bateriji. PB18e-tron omogoča polnjenje z napetostjo 800 V, tako da ga je teoretično moč napolniti v samo 15 minutah, na voljo pa bo tudi brezžično polnjenje z uporabo tehnologije Audi Wireless Charging (AWC), ki bo potekalo v času, ko bo avto parkiran nad indukcijsko polnilno ploščo.

Zaradi uporabe lažjih materialov za ogrodje, ki je sestavljeno iz kombinacije aluminija, ogljikovih vlaken in kompozitov, je končna masa vozila le okoli 1.550 kg. Seveda ni potrebno poudarjati da je poskrbljeno tudi za aerodinamiko, poleg oblike sprednjega dela za boljši oprijem poskrbi tudi prilagodljivo zadnje krilo, ki spreminja geometrijo v odvisnosti od hitrosti. Na koncept so nameščena 22-palčna platišča.

Kljub temu, da je zunanjost izrazito športna, saj ob 4.53 m dolžine, 2 m širine in 1.15 m višine ne pričakujemo veliko udobja, pa videz vara. Velik poudarek so namreč posvetili tudi notranjosti, kjer so do popolnosti optimizirali voznikovo okolje, tehnologija by-wire (krmiljenje z uporabo računalnika) pa omogoča različne prilagoditve voznikovega prostora in kabine. Ob odstranitvi sovoznikovega sedeža ga lahko enostavno pretvorimo v enosedežnik, voznikov sedež pa je možno v tem primeru skupaj z njegovim delovnim okoljem prestaviti na sredino vozila, kar daje popolno dirkaško izkušnjo.

Kljub temu, da je vse podrejeno športni zasnovi, prtljažnik ponuja kar 470 l prostornine. Čeprav sta glavna prtljaga v takšnem vozili največkrat le čelada in dirkaško oblačilo, so pri Audiju poskrbeli tudi za set kovčkov za optimalen izkoristek prtljažnega prostora.

Koncept bo uradno predstavljen v okviru tedna avtomobilizma v Montereyu, poraja pa se vprašanje ali bo kdaj ugledal luč serijske proizvodnje? Tudi če ne, bodo tehnološke inovacije, vgrajene v ta koncept, verjetno uporabljene v množici novih modelov znamke Audi.

Avtomobilizem.com   (Vir: Audi, Motor Authority. Foto:Audi.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Edinstveni zlati Porsche 911 Turbo tipa 993
Lamborghini Aventador SVJ kot demonstracija ukročene moči