Novice

Lamborghini Huracán Evo RWD z zadnjim pogonom

Približno leto dni po predstavitvi Huracána Evo s standardnim štirikolesnim pogonom so Italijani zdaj dodali še lažjo, cenejšo in zabavnejšo različico z zadnjim pogonom.

Spremembe med RWD in standardno različico so več kot samo demontiran kardan, prednji diferencial in polgredi na prednji premi. Začne se že pri motorju. Ta je sicer v osnovi še vedno isti 5,2-litrski V10, a premore v RWD izpeljanki Huracána »samo« še 449 kilovatov (610 KM) moči pri 8.000 vrt/min in 560 Nm navora pri 6.500 vrt/min (30 KM in 40 Nm manj kot vsekolesno gnani Huracán Evo), sam menjalnik pa je ravno tako že poznani sedemstopenjski dvosklopkovni s serijsko primaknjenim načinom za najbolj optimalno hitro speljevanje avta (launch control). Manjša nazivna moč se odraža tudi v nekaj slabšem pospešku do stotice. Točno 3,3 sekunde ali 0,4 sekunde dlje kot pri štirikolesni različici traja ta šprint, do dvestotice 9,3 sekunde (0,3 sekunde dlje), končna hitrost s 325 km/h pa je enaka obema.

Odstranjeni kardan, diferencial in prednji polgredi pomenita prihranek na masi 33 kilogramov, skupna lastna masa je zdrsnila pod mejo 1,4 tone (1.389 kg), njena razdelitev pa je 60:40 z večjim odstotkom na zadnjemu paru koles.

Drugačnemu karakterju avta so inženirji namenili tudi prilagojene prednastavljene načine P-TCS ali Performance Traction Control System. »Strada« drži zdrs pogonskih koles, za kar najbolj spokojno vsakdanjo vožnjo, na minimumu. »Sport« popusti uzde in dvigne mejo dopustnega zdrsa pogonskih koles, »Corsa« pa naj bi ponujala optimalno razmerje med zdrsom in trakcijo za uživaško pometanjem z zadkom. V izogib sunkovitosti vožnje in zmanjšanja morebitnih neljubih presenečenj, zagotavljajo Italijani, da so vklopi in kasnejši izklopi P-TCS-a v vseh pogojih mehki.

Oblikovno je moč zadaj gnanega Huracána ločiti od štirikolesno gnanega po spremenjenem, bolj zadržano oblikovanem prednjem delu avta z s tremi poligonalnimi odprtinami za zajem hladilnega zraka. Tudi na zadku je videti spremembe in sicer drugače oblikovan zadnji difuzor.

Prodaja steče letošnjo pomlad, razlika v ceni v Veliki Britaniji med obema različicama pa je znaša konkretnih 28.000 funtov; cena za Huracán Evo RWD se prične pri 137.000 funtih.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Lamborghini.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Kratka animacija za slovo od legendarnega Hrošča
Bosch razkriva prvi produkcijski lidar dolgega dosega