Novice

Bosch razkriva prvi produkcijski lidar dolgega dosega

Eden največjih dobaviteljev v avtomobilski industriji je prvo podjetje s tovrstnim sistemom, primernim za širšo proizvodnjo, kar bi lahko pospešilo nadaljnji razvoj in implementacijo avtonomnih tehnologij.

Po besedah Haralda Kroegerja, člana upravnega odbora podjetja Bosch, naj bi z zapolnitvijo manjkajočega člena v vrsti tipal za avtonomno vožnjo, omogočili hitrejšo uvedbo avtonomnih tehnologij v praksi. Predstavljena tehnologija sistema lidar z dolgim dosegom naj bi bila primerna za vse do sedaj znane scenarije avtonomne vožnje ter naj bi predstavljala prvo takšno rešitev, primerno za širšo uporabo na avtomobilskem področju, saj naj bi bila tehnologija laserskega merjenja razdalje ena od nepogrešljivih pri razvoju avtonomnih tehnologij med tretjim in petim nivojem.

Sistem lidar (Light Detection and Ranging) za zaznavo objektov v okolici uporablja laser in svetlobna tipala, s pomočjo katerih ustvarja tridimenzionalno sliko okolice. Z oddajanjem laserskih impulzov ter zaznavo njihovih odbojev od objektov v bližnji in bolj oddaljeni okolici sistem izračunava oddaljenost vozila od predmetov, za razliko od radarskih sistemov pa naj bi lidar natančno zaznaval tudi manjše in ožje predmete, kot je na primer kolo, ter objekte, ki niso sestavljeni iz kovin. Samo delovanje sistema ni odvisno od svetlobnih pogojev, kot je to primer pri kamerah, posledično pa naj bi komplementarno dopolnjeval radarsko tehnologijo in uporabo kamer ter omogočal avtonomno vožnjo v vseh razmerah.

Sistem, ki bi lahko pomenil še en mejnik razvoja in uvedbe avtonomnih tehnologij, bo predstavljen na letošnjem sejmu zabavne elektronike CES med 7. in 10. januarjem v Las Vegasu.

Avtomobilizem.com    (Vir: Autocar, Bosch. Foto: Bosch.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Lamborghini Huracán Evo RWD z zadnjim pogonom
Bosta Volvo in Daimler sodelovala pri razvoju motorjev?