Novice

Lamborghini Huracan Evo z motorjem Performante

640 »konj« Huracana Performanteja, izboljšana aerodinamika in nov dotično občutljiv zaslon v kabini. Mali Lamborghini odrašča!

Vsem, ki vas je razdražil nedavno osveženi Audi R8, svetujemo, da še malo počakate. Preden se zakadite v prvi Audijev salon, si preberite, kaj so Italijani pripravili za njegovega bratranca Huracana.

Osveženi Huracan sliši na ime Huracan Evo. Treba je priznati, da so bili Italijani pri njegovi osvežitvi zelo obsežni. Omembe vredno spremenjena je kabina, motor je močnejši, bistveno izboljšan naj bi bil aerodinamičen paket avta, kot zadnje pa so mu primaknili vozno-dinamičen paket, ki naj bi dvigoval vozno izkušnjo na novo raven.

V kabini je največja novost osrednji 8,4-palčni dotično občutljiv zaslon. Po njegovi zaslugi je oblikovalcem uspelo izničiti veliko Audi »priokusa« modela pred prenovo. Zraven so še obvezna alkantara, kombinirana z usnjem, kontrastni šivi, možnost doplačila za enega od mnogih stilskih paketov. Med doplačili se najdejo še vložki iz patentiranega vzorca »Carbon skin« ali dodatki iz ogljikovih vlaken, telemetrični sistem, vključujoč dve kameri, na seznamu serijsko primaknjenih stvari pa se najdejo Apple CarPlay, večprstno poveljevanje z gibi oziroma gestami, navigacijski sistem, spletni radio in celo v superšportnem avtu nujno potreben zajeten trdi disk za hrambo najljubše glasbe in drugih datotek.

Glede motorja si niso pretirano belili glave, saj so ga vzeli neposredno iz izpeljanke Performante pred prenovo. To pomeni, da Huracan Evo iz poznanega 5,2-litrskega atmosferskega V10 razvije 640 KM pri 8.000 vrt/min (+30 KM) in 600 Nm pri 6.500 vrt/min. Povezan preko sedemstopenjskega dvosklopkovnega menjalnika žene vsa štiri kolesa, kar se prevede v 2,9 sekunde trajajoč pospešek do sto, devet sekund do dvesto in največjo hitrost 325 km/h.

Nadgradnja aerodinamičnega paketa avta obsega višje pomaknjeni cevi zaključka izpušnega sistema, s čemer so pogonci dali potreben prostor za delo aerodinamikom. Ti so poleg optimizacije na prednjem delu avta poskrbeli tudi za čisto novo oblikovan zadek avta. Tam ne moremo mimo novega večlamelnega difuzorja, ki naj bi bolje usmerjal zrak za avtom, skupaj z aerodinamično dodelanim dnom pa tudi pod avtom. V primerjavi s prvo generacijo Huracana naj bi se tako novinec ponašal s kar petkrat boljšo aerodinamično učinkovitostjo in posledično tudi aerodinamičnim pritiskom ob tla.

Zadnji v vrsti je pameten in s seksi italijanskim imenom poimenovan sistem Lamborghini Dinamica Veicolo Integrata ali na kratko LDVI. Njegovo bistvo je združitev vseh elementov, ki imajo kakršenkoli vpliv na vozno dinamiko. LDVI tako združuje štirikolesni volan, stabilizacijsko elektroniko, navorsko vektoriranjo in magnetoreološko vzmetenje na način, da ti med seboj komunicirajo z namenom spremljanja stanja vozila med vožnjo in prilagoditvijo posameznih elementov na najbolj optimalen način. Lamborghini pri tem pravi, da se sistem ne samo odziva, ampak da naj bi znal napovedovati tudi prihodnost. Njegova inteligenca naj bi bila sposobna, glede na pretekle vozne situacije, »uganiti« najbolj optimalno nastavitev za situacijo v naslednjem trenutku.

Zelo izdatna nadgradnja, mar ne? Bi še vedno raje R8? Lepo, upamo samo, da imate na računu vsaj 165.256 funtov viška (preračunano 183.600 evrov), saj znaša toliko njegova prodajna cena v Angliji.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Lamborghini.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Nissanov koncept izmenjave podatkov za večjo varnost
Mini pripravlja serijski športni Cooper z električnim pogonom