Novice

Nissanov koncept izmenjave podatkov za večjo varnost

Tudi Nissan, podobno kot nekaj drugih proizvajalcev, razvija svojo različico pogleda izza ovinka, ki naj bi voznikom omogočila varnejše razmere na njihovi poti.

Na letošnjem sejmu potrošniške elektronike (CES) v Las Vegasu namerava Nissan predstaviti njihovo vizijo tehnologije, ki s pomočjo različnih tipal in preko izmenjave podatkov v oblaku vozniku omogoči videti nevidno – razmere na cesti pred njim, ki so zaradi konfiguracije terena in oddaljenosti očem še nevidne. Nissanova tehnologija naj bi združevala realni in virtualni pogled na voznikovim očem nevidno dogajanje.

Nevidno v vidno (I2V – Invisible-to-Visible) je tehnologija prihodnosti, zasnovana na Nissanovi viziji inteligentne mobilnosti, ki demonstrira znamkin pogled na pogon vozil prihodnosti, njihovo upravljanje in integracijo v prometu oziroma družbi na splošno. I2V naj bi deloval na podlagi združevanja informacij, prejetih preko povezave v oblaku ter zaznav preko zunanjih tipal in tipal v notranjosti vozila. Sistem naj bi tako poleg spremljanja dogajanja okoli vozila lahko prikazal tudi dogajanje pred vozilom, čeprav bodo vmes objekti, ki zakrivajo pogled.

Za pridobivanje informacij uporablja Nissanovo tehnologijo Omni-Sensing, ki z uporabo baze informacij, zbranih v realnem času, prikazuje dogajanje okoli vozila. Voznik je tako na tekočem z dogajanjem na cesti in v križiščih, ki se nahajajo na njegovi poti, s pomočjo tipal v notranjosti pa naj bi sistem voznika opozarjal na morebitno preutrujenost ali zmanjšanje pozornosti. V načinu samodejne vožnje naj bi poskrbel za prijetnejše potovanje s spremembo ambientalnih nastavitev.

Nissanovi inženirji so si v sklopu te tehnologije zamislili tudi virtualni svet, poimenovan Metaverse, v katerem bi lahko komunicirali v realnem času s ponudniki različnih storitev. S pomočjo umetne inteligence bi tako učinkoviteje usmerjali voznika v lokalnem okolju, lahko pa bi celo najeli poklicnega voznika, ki bi v obliki avatarja nudil podporo s svojimi nasveti. Poleg izogibanja zastojem in optimizacije poti bi nam sistem ob prihodu na cilj našel parkirno mesto in samodejno parkiral vozilo.

Nissan namerava prihodnost vožnje prikazati na njihovem razstavnem prostoru v Las Vegasu s pomočjo interaktivne trodimenzionalne predstavitve. Za vstop v svet znanstvene fantastike si bo potrebno le nadeti očala za vpogled v obogateno resničnost Nissanove vizije prihodnosti.

Avtomobilizem.com (Vir: Nissan. Foto: Nissan.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Postopno razkrivanje novega Polestarjevega modela
Lamborghini Huracan Evo z motorjem Performante