Novice

Land Rover Discovery Sport je bolj nov kot osvežen

Na prvi pogled deluje Discovery Sport le osvežena različica zdaj že pet let starega modela. Pogled globje pod pločevino razkrije, da so spremembe na vozilu tako izdatne in segajoče na praktično vsa področja avta, da Angležem ne smemo zameriti, če ga poskušajo prodati kot nov model.

Novinec tako ni več postavljen na zdaj že staro platformo D8, temveč na njej sicer osnovani, a izdatno dodelani platformi Premium Transverse. Nanjo je postavljen tudi novi Evoque, glavne razlike v primerjavi s predhodnico pa so, tako Land Rover, 13 odstotkov večja togost, togo privijačena nosilna okvirja obeh prem in, prvič, tudi možnost nameščanja koles s platišči do premera 21 palcev. Angleži pri tem novi platformi pripisujejo še boljše dušenje trušča in vibracij, ki se prenašajo skozi konstrukcijo v notranjost vozila.

Tehnične nadgradnje so doletele tudi praktično vse pogonske sklope avta. Tako ostaja po novem samo še vstopni 150-»konjski« dizel, ki ga je moč dobiti tudi brez elektrifikacije v podobi 48-voltnega zaganjalnika-alternatorja, vsi ostali pa imajo hibridnost primaknjeno serijsko. Motorna paleta bo ob začetku prodaje obsegala nabor dvolitrskih štirivaljnikov, ki na bencinski strani pokrivajo razpon moči od najmanj 200 KM do največ 300 KM, na dizelski strani pa bo ta razpon segal od že omenjenih 150 KM do največ 240 KM. Ob hibridnem sistemu Land Rover opozarja, da njegova funkcionalnosti ni omejena samo na hipne vklope in izklope motorja v primeru vožnje s številnimi postanki in regeneracijo kinetične energije ob jadranju oziroma zaviranju, temveč naj bi zmogel ob intenzivnih pospeševanjih tudi gnati motor. Menjalniki so bodisi ročni šeststopenjski ali ravno tako nadgrajeni in dodelani devetstopenjski klasični avtomatik.

Zunanje mere avta so minimalno spremenjene. Širina in medosna razdalja sta identični, v dolžino ga je za dva milimetra manj, v višino pa za tri milimetre več kot prej. Kljub temu, zagotavljajo Angleži, je v notranjosti več prostora tako za potnike kot tudi za njihovo prtljago, povrh vsega so uspeli zagotoviti tudi prostor za baterijo priključno-hibridne različice, ki jo napovedujejo za konec letošnjega leta. Njena posebnost je, da bosta pogonski sklop tvorila ob samodejni menjalnik vgrajen asinhronski elektromotor in trivaljni bencinski agregat.

V kabini osveženega izgleda najdemo nov volanski obroč, 12.3-palčni računalniški zaslon namesto klasičnih merilnikov, večji sredinski zaslon (10,25 palcev), nove sedeže, pri njih pa tudi svežo možnost izbire novega oblazinjenja s pomenljivim imenom Luxtex. Gre za prevleke, izdelane iz recikliranega poliestra, ki naj bi po izgledu in občutku spominjale na žlahtna mikrovlakna, kot so alkantara in podobni. Sodobnost gradnje in opremljenosti novinca zaznamuje tudi kopica varnostnih sistemov, pomagal in udobju namenjeni pripomočki, kot jih ponujajo tudi v novem Evoqueu.

Avto je že moč naročiti v Land Roverju domači Veliki Britaniji, kjer se cenik začne pri 31.575 funtih ali približno 35.000 evrih. Začetek prodaje na ostalih trgih je napovedan za prihodnje mesece, točne cene na posameznih trgih pa bodo objavljene tik pred začetkom prodaje.

Avtomobilizem.com (Vir: AutoExpress. Foto: Land Rover.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Pobegle fotografije nove Opel Corse
Odhod Dieterja Zetscheja pospremili s spoštovanja polnim aplavzom