Novice

Odhod Dieterja Zetscheja pospremili s spoštovanja polnim aplavzom

Po trinajstih letih vodenja se je minulo sredo Dieter Zetsche, mož, ki mu pripisujejo glavnino zaslug za preobrat in izredno uspešno poslovanje Mercedes-Benza, umaknil z vodstvenega položaja podjetja ter predal posle nasledniku, Oli Källeniusu.

 

Skupščino delničarjev minulo sredo so izkoristili še za formalno predajo poslov vodenja podjetja. Po 13 letih uspešnega krmarjenja se je namreč v pokoj umaknil Dieter Zetsche in uradno predal posle svojemu nasledniku Oli Källeniusu. Ob koncu njegovega govora na skupščini delničarjev so se mu slednji za dobro delo zahvalili z bučnim in zelo dolgim aplavzom.

Naj spomnimo, da je Mercedes-Benz v minulih trinajstih letih pod taktirko gospoda Zetscheja močno izboljšal svoje poslovne rezultate. Leta 2007 je uspel dokončno ločiti Daimler od bolehnega Chryslerja, s katerim so stopili na skupno pot leta 1998. Ponesrečena združitev je danes že utonila v pozabo tudi zaradi stalne in vsakoletne izjemne dobičkonosnosti poslovanja, ki traja že vse od leta 2009 naprej. V zadnjih mesecih sicer poročajo o upadu profitabilnosti podjetja, saj je ta za prvo četrtletje padlo iz 2,4 milijard evrov (podatek leta 2018) na 2,1 milijarde v letošnjem letu. Deloma pripisujejo upad dobička trgovinski vojni ZDA s praktično celim svetom, še posebej pa s Kitajsko, zaradi katere se zdi, da na koncu ne bo zmagovalcev le poraženci. Drugi element, ki se zažira v dobiček podjetja pa so velika vlaganja v zagon novih modelov (EQ) in tehnični razvoj novih pogonskih tehnik, kot so električni sklopi in vodikove gorivne celice, povezani z izdatno elektrifikacijo njihovega voznega parka.

Ravno prehod na električno prihodnost avtomobilske industrije bo zaznamoval bodoča leta poslovanja Mercedes-Benza in s tem prva leta pod taktirko novega vodje. Da so Nemci usmerjeni daleč v prihodnost in o njej razmišljajo sistematično, dokazujejo tudi z nedavno tega predstavljeno strategijo o ogljični nevtralnosti Mercedes-Benza kot podjetja, vključno z njihovimi vozili, do leta 2039.

Ne glede na to, kakšna prihodnost čaka Mercedes-Benz in njegovega novega vodjo, so se dosežkom gospodu Zetscheju na bolj ali manj duhovit način poklonili tudi pri BMW-ju. Pripravili so namreč njihov pogled na Zetschejev zadnji delovni dan ter dodali, da bo zdaj, olajšan vseh okvirov in omejitev delodajalca, končno lahko storil tudi kaj, česar prej ni mogel.

 

Z vsem tem pa povezava Dietra Zetscheja z Mercedes-Benzom vseeno ni povsem sklenjena. Čez dve leti, ko poteče zakonsko določen rok, se namreč vrne nazaj v nadzorni odbor podjetja kot njegov vodja, kot naslednik Manfreda Bischoffa.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog, Carscoops. Foto in video: Mercedes-Benz, BMW.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Land Rover Discovery Sport je bolj nov kot osvežen
Muhasto delovanje Teslinega avtopilota