Novice

Pobegle fotografije nove Opel Corse

Več mesecev pred načrtovano uradno predstavitvijo čisto nove Opel Corse, ki je napovedana za septembrski salon v Frankfurtu, je francoski L’Automobile Magazine pomotoma objavil na spletni strani prve, kot kaže uradne, fotografije novinke.

Uredniki so napako sicer hitro odkrili in umaknili objavo, a se danes tovrstne zadeve silovito hitro razširijo po spletu, saj jih je pred umikom več spletnih portalov in forumov uspelo shraniti in objaviti. Fotografij je sicer samo pet, a je avto na njih prikazan iz vseh relevantnih perspektiv, da si je moč ustvariti zelo jasno podobo o novinki.

Medtem ko na zunaj deluje mali Opel nižje in širše kot predhodnik, je celotna podoba bolj evolucija kot revolucija prejšnjega modela. Kabina navkljub uporabi nekaterih PSA-jevih stikal in gumbov deluje zelo oplovsko, zaradi česar francosko-nemški navezi oblikovalcev ponovno čestitamo za delo zagotavljanja razlik med modeli posameznih znamk.

Po zagotovili forumskega uporabnika, ki je priskrbel omenjene fotografije, naj bi bila čisto nova Corsa točno štiri centimetre daljša in 18 milimetrov širša kot prej. Prtljažnik naj bi meril v osnovi 309 litrov, oziroma 25 več kot prej

Kot smo že pisali, je mali Opel postavljen na PSA-jevo prilagodljivo platformo CMP, ki se jo bosta posluževala tudi Peugeotov 208 in DS-ov DS3 Crossback. To pomeni, da je Opel preklopil v celoti na tehnično zasnovo Francozev. Upoštevajoč ta podatek bo Corsa deležna številnih sodobnih rešitev. Ena od njih je uporaba jekel z večjo togostjo pri gradnji karoserije, ki ob povečani vzvojni togosti modela poskrbi tudi za do 108 kilogramov manjšo skupno maso avta. Naslednja prednost deljenja tehnike s Francozi je vgradnja njihovih pogonskih agregatov, med katerimi polagajo največ upov na 1,2-litrski trivaljnik PureTech v različnih izpeljankah moči, paleto ročnih in osemstopenjskega samodejnega menjalnika. Za navdušence nad dizli bo ponudba obsegala tudi aktualni PSA-jev 1,5-litrski BlueHDi. Posebnost v ponudbi bo baterijsko napajana strogo električna Corsa-e. Da se bo slednja dejansko imenovala tako, vemo tudi po zaslugi priloženih pobeglih fotografij, saj je na eni od njih lepo viden zadek avta z značko imena avta. Kot v DS3 Crossbacku E-Tense in Peugeotu e-208, bo tudi Opla gnal 100-kilovatni (136 KM) elektromotor, 50-kilovaturna baterija pa naj bi zadoščala za do 340-kilometrski doseg z enkratno polnitvijo (WLTP).

Poleg strojne opreme je PSA opravil tudi z General Motorsovo programsko opremo. Fotografiji kabine tako jasno prikazujeta računalniški zaslon namesto klasičnih merilnikov in osrednji zaslon vrh armaturne plošče, ki ravno tako jemljejo osnovo v PSA-jevem večoprvilnem sistemu – s to razliko, da so ga na površini dokaj uspešno odeli v Oplom značilno podobo.

Kot smo omenili, bodo Nemci novinko prvič uradno postavili na ogled in otip septembra v Frankfurtu. Predvidoma so hoteli s prvo objavo uradnih fotografij in preostalih še neobjavljenih podatkov o avtu počakati na čas bližje septembru, a dopuščamo možnost, da bodo po pobegu teh fotografij in podatkov, v izogib motrebitnega širjenja neresnic o novinki, datum pomaknilil na zgodnejši čas.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Opel.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Pobegle fotografije nove Opel Corse"


jack86
2 leta 7 meseci nazaj

Uau, lepa!

 
Aston Martin v službi njenega veličanstva
Land Rover Discovery Sport je bolj nov kot osvežen