Novice

Norveški Oslo uvaja brezžično polnjenje taksi vozil

Na taksi postajališčih nameravajo namestiti polnilne postaje, ki naj bi omogočale indukcijsko polnjenje med čakanjem na naslednjo stranko.

Norveška prestolnica Oslo naj bi postala prvo mesto na svetu, kjer bodo namestili brezžične polnilne sisteme z namenom, da bi električnim taksi vozilom omogočili hitro in učinkovito polnjenje. S tovrstno prakso želijo med drugim pospešiti uvajanje čistejših električnih vozil kot alternativo taksijem z motorji na notranje zgorevanje. Projekt naj bi realizirali v sodelovanju s finsko korporacijo Fortum, ki se ukvarja s čistimi viri energije, ter ameriškim podjetjem Momentum Dynamics.

Uporabiti nameravajo indukcijsko tehnologijo; plošče, ki naj bi omogočale prenos energije, bodo nameščene v talni površini taksi postajališč in naj bi preko sprejemnikov, vgrajenih v avtomobilih, omogočale polnjenje z največjo močjo do 75 kW. Taksistom tako ne bilo več potrebno zapravljati časa z iskanjem primernih prostih polnilnih mest in izgubljati strank v času polnjenja, saj naj bi se njihova električna vozila učinkovito polnila v času čakanja na naslednjo stranko.

Po trenutnih načrtih bodo po letu 2023 vsa taksi vozila na področju Osla brez emisij, obenem pa so si tudi zadali cilj, da naj bi bila po letu 2025 takšna tudi vsa nova vozila, prodana na Norveškem. Podobne načrte imajo tudi v Veliki Britaniji in v Franciji, kjer so si kot rok za dosego tega cilja postavili leto 2040.

Na Norveškem je sicer stopnja uporabe električnih vozil trenutno največja na svetu, verjetno tudi zaradi mnogih ugodnosti, ki so jih deležni lastniki električnih avtomobilov. Delno oziroma popolnoma so oproščeni plačila cestnin, na voljo so jim tudi brezplačna parkirna mesta in polnilne postaje, pri nakupu pa so deležni tudi dodatnih davčnih olajšav. Na Norveškem je bilo v preteklem letu prodanih kar 46.143 električnih avtomobilov in s tem trenutno predstavljajo največje tržišče za tovrstna vozila.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog, Fortum. Foto: Fortum, Leylop.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Land Rover dobil tožbo proti podjetju Landwind
Bo XJ še naprej Jaguarjev zastavonoša?