Novice

Land Roverji bodo čez 10 let vozili samostojno

Jaguar Land Rover je sporočil, da je njihovemu testnemu prototipu avtonomnega vozila Range Rover Sport uspelo odpeljati celoten krog po obvoznici njim domačega Conventrya.

Angleži pri tem hitijo z razlago, da je oseba za volanom v resnici tam samo iz pravnih razlogov in da je avto odpeljal celoten izziv popolnoma sam, brez kakršnega koli »voznikovega« vmešavanja ali poseganja v delovanje oziroma ravnanje avta. Mark Cund, vodja razvoja avtonomnih vozil pri JLR-ju, ob tem dodatno pojasnjuje, zakaj so pravzaprav izbrali obvozno pot okoli Coventryja. Cestni obroč okoli Coventryja je namreč poznan po kombinaciji zapletenih uvozov in izvozov, ki v kombinaciji z gostim prometom v času konic pomenijo izreden izziv tako za voznike kot tudi za avtonomne sisteme v razvoju.

Avtonomno vozeči prototip se je pri »prebijanju« skozi promet, menjavanju voznega pasu in manevrih na uvozih in izvozih zanašal na celo kopico tipal. S tipali lidar si je računalniška pamet ustvarila 3D model okolice, skozi katero se je avto vozil. Radarsko tipalo na prednjem delu avta je skeniralo vozila, predmete in druge udeležence v prometu neposredno pred vpozilom, GPS antena na strehi avta je sporočala sistemu mikro položaj avta na poti, tipala hitrosti vrtenja v vsakem od štirih koles pa so pomagala sistemu dodatno spremljati gibanje avta skozi prostor.

Pri tem so pojasnili, da hitrost vožnje na začrtani poti ni presegla zakonsko dopustnih 64 km/h (40 milj na uro), niso pa posebej povedali ali so testni krog odpeljali dejansko v času največjega izziva, tekom prometne konice, ali izven nje.

Vozilo je rezultat JLR-jevega sodelovanja v projektu UK Autodrive, financiranega s strani njihove vlade, ki se po treh letih s to vožnjo uspešno zaključuje novembra letos. JLR je pri tem omenil tudi, da nameravajo v roku desetih let poslati na tržiče svoje prve avtonomno vozeče Land Roverje. Že pred časom pa je najavil, da njihovi samovozeči avti ne bodo omejeni samo na urejene ceste, temveč se bodo znali povsem samostojno voziti tudi po neurejenem terenu.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto in video: Land Rover.)

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Land Roverji bodo čez 10 let vozili samostojno"


xxl
5 leta 6 meseci nazaj

Krasno, samo mene in verjamem mnoge druge, ne zanima JLR, katerega ne morem sam upravljat.

RedBaron
5 leta 6 meseci nazaj

Tale avtonomna vožnja je kot ogled porniča… je, ampak hkrati tudi ni… čisto drugače je, če imaš zadeve v svojih rokah!!

nejc1
5 leta 6 meseci nazaj

Točno tako, naj zraven pustijo klasično opcijo.

 
Volvo in Nvidia v razvoj računalniškega sistema za avtomobile prihodnosti
Zgodbe kot dodana vrednost