Novice

Volvo in Nvidia v razvoj računalniškega sistema za avtomobile prihodnosti

Švedski avtomobilski proizvajalec vozil Volvo in podjetje Nvidia sta pričela z razvojem računalniškega sistema, ki bo podpiral avtonomno vožnjo vozil prihodnosti.

Volvo se je za poglobitev sodelovanja s podjetjem Nvidia odločil zato, ker so trenutno eno vodilnih podjetij na področju razvoja sistemov umetne inteligence in z njimi od lanskega leta že sodelujejo pri razvoju naprednih sistemov in programske opreme za uporabo v samovozečih avtomobilih. Osrednji računalniški sistem naj bi omogočil prehod k avtonomnosti avtomobilov, v vozila nove generacije pa naj bi ga pričeli vgrajevati v začetku prihodnjega desetletja. Napredna računalniška platforma bo implementirana na prihajajoči modularni platformi SPA2  (Scalable Product Arhitecture), ki bo kot naslednica obstoječe platforme SPA podpirala tudi nove tehnologije, kot so povezljivost, elektrifikacija in avtonomna vožnja.

Uporabiti nameravajo tehnologijo Nvidia Drive AGX Xavier, ki ob razmeroma nizki porabi električne energije (30 W) ponuja visoko zmogljivost in zanesljivost. Bazira na šestih različnih tipih procesorjev, ki omogočajo redundanco in izvajanje zahtevnih algoritmov učenja umetne inteligence, ki bo upravljala procese avtonomne vožnje. Nova računalniška platforma bo Volvu omogočila hitrejšo implementacijo naprednih sistemov za pomoč vozniku in tehnologije za upravljanje z energijo. Sposobnost naprednega 360-stopinjskega zaznavanja in sistem za nadzor voznika pa bo njihova vozila približala popolni avtonomiji.

Håkan Samuelsson
Håkan Samuelsson

Ob tej priložnosti je izvršni direktor podjetja Volvo Cars Håkan Samuelsson dejal, da uspešna uvedba avtonomne vožnje zahteva veliko procesorske moči in stalen napredek umetne inteligence, sodelovanje s podjetjem Nvidia pa jim omogoča napredek in varnost pri razvoju in predstavitvi avtonomnih vozil.

Avtomobilizem.com (Vir: Volvo, Nvidia, Carscoops. Foto: Volvo, Nvidia.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Hidria drugič zapored najboljši dobavitelj skupine PSA
Land Roverji bodo čez 10 let vozili samostojno