Novice

Leafove baterije napajajo nizozemski stadion

Nissan je predstavil sistem za shranjevanje električne energije, sestavljen iz avtomobilskih baterij. Sistem je med večjimi na evropskih tleh, nahaja pa se na Nizozemskem, kjer napaja Johan Cruijff Arena Stadium v Amsterdamu.

Zasnovan je v sodelovanju z znanim proizvajalcem naprav za neprekinjeno napajanje Eaton in v sodelovanju s podjetji BAM, The Mobility House in Johan Cruijff Arena, projekt pa sta podprla tudi organizaciji Interreg ter amsterdamska fondacija za podnebje in energijo (AKEF).

Ob predstavitvi projekta v Johan Cruijff Arena je direktor oddelka inovacij Henk van Raan dejal, da bo stadion s pomočjo novega sistema za shranjevanje energije bolj optimalno izkoriščal lastne vire energije, imel na razpolago zalogo električne energije ob morebitnih izpadih, obenem pa tudi tržil shranjevalne kapacitete, ter dodal: “S tem bomo pripomogli k stabilnejšemu elektroenergetskemu omrežju, obenem pa Johan Cruiff ArenA, kot vodilni med energetsko samozadostnimi štadioni, predstavlja vzor pri uporabi tovrstnih inovacij in inteligentni rabi kapacitet za shranjevanje energije.”

Tri megavatni sistem s kapaciteto 2,8 MWh sestavljajo nove in rabljene ter predelane (second-life) baterije iz modela Leaf. Skupna kapaciteta ustreza 148 (63 rabljenim in 85 novim) avtomobilskim kompletom baterij ter dopolnjuje elektrarno na sončne celice, ki jo sestavlja 4.200 sončnih panelov, postavljenih na strehi stadiona. Postavljen je z namenom razbremenitve elektroenergetskega omrežja, obenem pa tudi zmanjšuje potrebo po pridobivanju električne energije iz dizelskih generatorjev, s katerimi drugače poskrbijo za pokrivanje povečane porabe med prireditvami. Za primerjavo – z energijo iz tega sistema bi lahko oskrbovali nekaj tisoč gospodinjstev.

S projektom so pokazali, da baterije tudi po koncu avtomobilskega življenjskega cikla še vedno lahko uporabimo za druge namene. Francisco Carranza, direktor podjetja Nissan Energy, je ob tem izjavi: “Veseli nas, da smo lahko del enega večjih evropskih sistemov za shranjevanje električne energije. Tako lahko pokažemo, da ponovna uporaba Nissanovih avtomobilskih baterij lahko pripomore k temu, da je energetski sistem bolj učinkovit in trajnostno naravnan. Naš električni ekosistem postavljamo v center trajnostnega razvoja in spreminjamo način, kako se vozimo, pa tudi način na katerega živimo.”

Nissanov projekt sicer ni največji v Evropi, saj so Britanci pred kratkim postavili 22-megavatni sistem, sestavljen iz 500 baterij BMW i3, ki s kapaciteto 16.5 MWh omogoča shranjevanje viškov električne energije, proizvedene na polju vetrnih elektrarn v Walesu.

Avtomobilizem.com (Vir: Inside EVs. Foto: Nissan.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Ghosn končal ugibanja o združitvi
Škoda bo od 2020 naprej v Indiji izdelovala mali terenec