Novice

Lexus bo preskočil fazo priključnih hibridov

Namesto da bi pri japonski prestižni znamki razvijali priključne hibride, se nameravajo v uvajanju alternativnih pogonskih rešitev preusmeriti na električna vozila in vozila na gorivne celice. Takšne pogonske različice bodo predvidoma najprej na voljo pri najdražjih modelih, med katerimi je Lexus LC, ki je od danes na voljo tudi slovenskim kupcem.

Alain Uyttenhoven, prvi človek evropske divizije Lexusa, je v pogovoru za AutoExpress dal vedeti, da naj bi japonska prestižna znamka prepustila razvoj priključnih hibridov znamki Toyota. Takšna pogonska tehnologija naj bi po njegovem mnenju namreč predstavljala le vmesno postajo in ne dejanske rešitve težav. Namesto tega se nameravajo pri Lexusu osredotočiti na razvoj vozil na gorivne celice ter na električne pogonske sklope.

“Kmalu bomo morali ustrezati emisijski meji 75 g/km. V tistem trenutku čisti hibridi ne bodo zadostovali,” je Uyttenhoven komentiral vse večje pritiske EU na znižanje emisij škodljivih snovi. V izbiri med priključnimi hibridi in električnimi vozili za doseganje dovoljene emisije flote bi pri Lexusu raje izbrali slednjo možnost. V praksi bo to verjetno v prvi fazi pomenilo razširitev pogonske ponudbe najdražjih modelov, medtem ko bi inženirji razvijali rešitve za znižanje stroškov električnih različic. Tudi na evropskem trgu prestižnih modelov naj bi se namreč polovica avtomobilov prodala pod mejo 40.000 evrov, kar pomeni, da so opaznejše podražitve na račun čistejših pogonskih sklopov za kupce v tem segmentu nesprejemljive.

Med modeli, pri katerih torej lahko v kratkem pričakujemo električne izvedenke, je tudi Lexus LC. Impresiven športni kupe, ki smo si ga lahko v obliki koncepta LF-LC s pogonom na gorivne celice pred dvema letoma prvič ogledali na fotografijah pred nastopom na salonu v Tokiu, je januarja 2016 dobil svojo produkcijsko različico LC 500, ki je bila razkrita na avtomobilskem salonu v Detroitu. Lexus LC je zasnovan na platformi GA-L (Global Architecture Luxury), ki izhaja iz koncernske arhitekture TNGA ter je prilagojena luksuznim vozilom s spredaj nameščenim motorjem in pogonom na zadnji kolesni par..

Z današnjim dnem je Lexus LC uradno v ponudbi tudi na slovenskem trgu po cenah od 112.000 evrov dalje. Kupci bodo lahko izbirali med različico LC 500 s petlitrskim atmosferskim motorjem V8 z novim 10-stopenjskim samodejnim menjalnikom z neposrednim prestavljanjem oziroma LC 500h s 3,5-litrskim atmosferskim motorjem V6 in znamkinim naprednim večstopenjskim hibridnim sistemom.

Avtomobilizem.com (Vir: Lexus, Motor Trend. Foto: Lexus.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Retro električni kupe Honda Sports EV
Prodaja novih dizelskih avtomobilov v Evropi počasi zastaja