Novice

Prodaja novih dizelskih avtomobilov v Evropi počasi zastaja

ACEA, interesno združenje evropskih proizvajalcev v avtomobilski industriji, je objavilo podatke o prodaji novih vozil na ključnih evropskih trgih v prvi polovici letošnjega leta. Slednji v primerjavi z enakim lanskim obdobjem kažejo zmanjšanje števila prodanih novih avtomobilov z dizelskim motorjem, kar po mnenju združenja predstavlja dodaten izziv pri doseganju bodočih ciljev glede znižanja emisij CO2.

V prvi polovici leta 2017 je bilo po podatkih ACEA v primerjavi z enakim lanskim obdobjem znotraj območja EU-15 (Avstrija, Belgija, Danska, Finska, Francija, Nemčija, Grčija, Irska, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Portugalska, Španija, Švedska in VB) registriranih 3,85 % (279.507) več novih vozil. V svoji izjavi za javnost pa so se v združenju osredotočili predvsem na upad deleža novih avtomobilov z dizelskim motorjem, ki so jih nadomestila vozila z bencinskim motorjem. Proizvajalci v povezavi s tem trendom svarijo, da prehod na večje število avtomobilov z bencinskim motorjem z višjimi emisijami CO2 pomeni dodaten izziv pri doseganju emisijskih ciljev v prihodnosti.

ACEA statistika 1

Prvič po letu 2009 je delež novih vozil z dizelskim motorjem v EU-15 manjši od tistih z bencinskim motorjem. V skupini novih vozil z alternativnim pogonskim sklopom so največjo rast v primerjavi z enakim lanskim obdobjem beležila vozila s hibridnim pogonskim sklopom. Generalni sekretar združenja ACEA Erik Jonnaert je v svoji izjavi med drugim dejal: “Alternativni pogonski sklopi bodo nedvomno imeli naraščajočo vlogo v razmerju transportnih različic in vsi evropski proizvajalci vanje močno investirajo. V tem trenutku pa je potrebno storiti več na področju spodbujanja potrošnikov k nakupu vozil z alternativnim pogonom, na primer z vzpostavitvijo pravih oblik spodbud in uvedbo polnilne infrastrukture znotraj EU.”

Avtomobilizem.com (Vir, infografike: ACEA. Foto: Avtomobilizem.com)

Opomba: Združenje ACEA sestavlja 15 proizvajalcev avtomobilov, dostavnikov, kamionov in avtobusov s sedežem v Evropi (BMW Group, DAF Trucks, Daimler, Fiat Chrysler Automobiles, Ford of Europe, Hyundai Motor Europe, Iveco, Jaguar Land Rover, Opel Group, PSA Group, Renault Group, Toyota Motor Europe, Volkswagen Group, Volvo Cars in Volvo Group).

Mnenja uporabnikov

6 komentarjev za "Prodaja novih dizelskih avtomobilov v Evropi počasi zastaja"


6 leta 5 meseci nazaj

xxl ne vem kaj želiš povedat, izpust co2 ali nox sta pač nekaj povsem različnega in to da se zmanjšuje co2 se že dolgo dogaja in se še kar je prav , ni pa to po zdravju škodljivosti primerljiv izpust z nox, ki ga izpušča dizel.

xxl
6 leta 5 meseci nazaj

Kaj pa tebi ni jasno? Moderni TB izpuščajo podobno trde delce kot moderni TD. Beri, ne da se mi ukvarjat več z teboj, http://www.rtvslo.si/zabava/avtomobilnost/novice/stari-dizli-so-res-okoljsko-problematicni-novi-pa-ne-nujno/421055

pskoda
6 leta 5 meseci nazaj

V obeh primerih boš umrl, če bo preveč co2ja ali noxa v zraku

ban
6 leta 5 meseci nazaj

Umrl boš v vsakem primeru.

xxl
6 leta 5 meseci nazaj

Proizvajalci v povezavi s tem trendom svarijo, da prehod na večje število avtomobilov z bencinskim motorjem z višjimi emisijami CO2 pomeni dodaten izziv pri doseganju emisijskih ciljev v prihodnosti.
Razložite to raznim “corusom”.

 
Lexus bo preskočil fazo priključnih hibridov
Izjemno zanimanje za električni terenec Bollinger B1