Novice

Lucid Air bo premikal meje mogočega

Minulo sredo je kalifornijski Lucid Motors končno razkril serijsko različico dolgo pričakovane luksuzne limuzine Air.

Vodja uprave in tehnični vodja Lucid Motorsa, Peter Rawlinson je pospremil predstavitev Aira z besedami, da je atraktivni avto za vzbujanje interesa za celotno avtomobilsko industrijo. Pravi tudi, da predstavlja Air napredek na področju tehnike električnega pogona kot tudi zmogljivosti, ki je možen, če se snovalci odločijo premikati meje mogočega.

Glavne številke s katerimi so ga pospremili, so 2,5 sekund za pospešek do 96 km/h (60 milj na uro), 270 km/h največje hitrosti, doseg z eno polnitvijo tudi preko 830 kilometrov in zmožnost izredno hitre polnitve (900-voltni sistem) polnitve baterij za naslednjih 320 km poti v vsega 20 minutah. Tu je še notranja prostornost, ki naj bi se primerjala s tisto v Mercedes-Benzu razreda S, pri čemer Lucid Air meče na tla senco, ki ni nič večja od Mercedesovega razreda E.

A vsi ti presežki stanejo. Kdor bo namreč hotel imeti vse v enem paketu, se bo moral stegniti globoko v žep po kar 169.000 ameriških dolarjev, na kolikor je cenjena trenutno najžlahtnejša od vseh izpeljank Lucid Air Dream Edition. Različico, ki jo bodo ponudili trgu kot prvo, bodo premožni kupci lahko zapeljali v domačo garažo spomladi 2021.

Dream Edition bo premogel res vse, česar se je snovalcem pri Lucidu Motors uspelo domisliti. Dobavljiv bo z enim od treh karoserijskih lakov, belo Stellar, neskončno črno in zlato Eureka, ki bo dobavljiva izključno z najbogatejšo opremo. V kabini jih bo zaznamovala tako imenovana tema Santa Monice z napa usnjem najvišje kakovosti ter posrebrenim evkaliptusovim lesom. Primaknili ji bodo tudi 21-palčna kolesa in pripadajoče oznake Dream Edition. S temi kolesi Air Dream Edition  sicer ne bo povsem dosegal potenciala dosega, saj bo elektrike v bateriji dovolj »samo« za do 750 kilometrov. Je pa res, da izbira 19-palčnih AeroDream koles pomaga dvigniti učinkovitost Airovega 1.080-konjskega električnega pogonskega sklopa, saj zmore priti z njim največ 810 km daleč.

Kdor bo lahko potrpel malo dlje, ali pa samo ni pripravljen ali ne more odšteti 170.000 dolarjev, bo v začetku 2022 prišel na svoj račun. Takrat se bo namreč ponudbi pridružila vstopna izpeljanka imenovana preprosto samo Air. To bodo cenili na okroglih 80.000 dolarjev in bo oklestena mnogih bonbončkov najboljše različice.

Lucid Air Grand touring bo poleti 2022 stopil med oba, saj bodo zanj zahtevali najmanj 139.000 dolarjev. Ta bo tisti, ki bo ponujal ob 113-kilovaturni bateriji, ki je enaka tisti v Dream Edition, deklariran največji doseg 830 km. Njegov 800-»konjski« pogonski sklop bo omogočal pospešek do 96 km/h v točno treh sekundah in največjo hitrost 270 km/h.

Za zadnje četrtletje leta 2021 so Američani napovedali prihod še ene različice imenovane Air Touring. To bo motoriziral 620-»konjski« sklop elektromotorjev, manjša baterija, ki bo zadoščala za nekako 650 kilometrov poti z eno polnitvijo, pospešek do 96 km/h v 3,2 sekundah in največjo hitrost 250 km/h.

Američani, mnogi prebegli iz Tesle, so ponosni, da je Air praktično v celoti plod njihovega lastnega znanja in razvoja, saj ga v avtu skoraj ni elementa, ki bi ga preprosto nekje kupili ali prevzeli. Sami so tako razvili 900-voltni električni sistem, pogonske elektromotorje, inverterje, baterije, celo ozka žarometa s samosvojim sistemom mikro leč usmerjanja svetlobe »okoli ovinkov« sta plod Lucidovega razvoja in znanja. Airu samosvoja je tudi steklena streha, ki se razprostira vzdolž celotne kabine. Na armaturni plošči kraljuje kar 34-palčni ukrivljen pano z vdelanima zaslonoma za prikaz podatkov neposredno pred voznikom ter za večopravilno enoto v osrednjem delu avta.

Zagon proizvodnje je napovedan za zgodnji del leta 2021 v Lucidovi tovarni Casa Grande v Arizoni. Lucid bo prodajo organiziral preko v začetku skupno 20 prodajnihi salonov oziroma studijev, kot jim oni sami pravijo, že zdaj pa pobirajo rezervacije za najboljšo različico v znesku 7.500 dolarjev oziroma 1.000 dolarjev za ostale različice. Če si bo potencialni kupec premislil, pri Lucidu zagotavljajo, da bodo pologe vrnili brez neprijetnih vprašanj.

Avtomobilizem.com (Vir: MotorAuthority. Foto: Lucid Motors.)

Mnenja uporabnikov

7 komentarjev za "Lucid Air bo premikal meje mogočega"


cashy
3 leta 7 meseci nazaj

Tule je posnet ogled prototipa – kar kaže, da so že kak korak naprej od halucinacije 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=QrAdARRJjUM

Ivan36
3 leta 7 meseci nazaj

Od vsega bla bla bla, je to ena najdražjih halucinajcji ever na svetu! Niti ena fotografija ni prava!

drugmirko
3 leta 7 meseci nazaj

na… evo, kako je “halucinacija” nascala Teslo S v amerikancem in vsem EV fanom tako ljubem drag raceu na ćetrt milje… 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=5AUD1SyJ7Pg

cashy
3 leta 7 meseci nazaj

Vsaka novost se začne s “haluciniranjem” 🙂

xxl
3 leta 7 meseci nazaj

Kje nakažem 7500 $ ?

drugmirko
3 leta 7 meseci nazaj

včasih se je šlo na banko…. danes sem pa skor ziher, da bi se dalo tud od doma, po netu… 😉

xxl
3 leta 7 meseci nazaj

😀

 
Maserati MC20 za najmanj 200.000 evrov
Suzuki Jimny tudi kot gospodarsko vozilo