Novice

Maserati MC20 za najmanj 200.000 evrov

Po dolgotrajni kampanji napovedovanja je zdaj kočno tu Maserati MC20. Napovedan kot logični naslednik modela MC12 naj bi bil MC20 superšportnik, ki predstavlja začetek nove dobe za Maserati.

In to naj ne bi bile samo velike besede tržnikov, saj so za MC20 pripravili tehniki v Maseratiju dvoturbinski V6 agregat, ki ponuja v uporabo največ 463 kW oziroma 630 KM in 730 Nm navora. Te številke naj bi bile posledica vgradnje številnih naprednih rešitev, deloma tudi neposredno iz motoršporta, kot so podvojeni vbrizgovalni sistem, ravno tako po dve vžigalni svečki na zgorevalno komoro in neposredno iz F1 prevzet sistem zgorevanja v predkomorah. Tako gnan Maserati MC20 potrebuje za pospešek do stotice vsega 2,8 sekunde in se zmore voziti največ 325 km/h hitro.

Presenečenj pa s tem še ni konec. MC20 bo dobavljiv tudi z baterijskim električnim pogonskim sklopom. O številkah in podrobnem opisu slednjega so Italijani zaenkrat še skrivnostni, a šušlja se, da naj bi električni MC20 rabil do stotice enakih 2,8 sekund, največja hitrost naj bi bila 310 km/h, z eno polnitvijo baterije pa naj bi zmogel priti največ 320 km daleč.

Avto naj bi bil po zaslugi izdatne uporabe lahkih materialov težak manj kot 1.500 kilogramov, četudi bo ta vrednost v primeru električnega avtomobila skoraj gotovo presegla to mejo. V dolžino meri 4.669 mm, v širino 1.995 mm in v višino skromnih 1.221 mm. Medosna razdalja meri 2,7 metra.

Oblikovno ni možno oporekati, da je MC20 pravi športnik. Svetlobna oprema spredaj in zadaj je izvedena v LED tehniki, karoserija pa ima spredaj in zadaj mnoge namenske odprtine za vstop in izstop hladilnega zraka za posamezne elemente avta, pa tudi za vstop polnilnega zraka agregata. Na pragu in na zadku so prepoznavni tudi spojlerji in difuzor za izboljšanje aerodinamičnih lastnosti avta ter zagotavljanje čim večjega pritiska ob tla pri večjih hitrostih.

Kolesa so 20-palčna, za njimi so pospravljeni zavorni koluti premera 380 mm spredaj in 350 mm zadaj, kupci pa lahko izberejo tudi tekmovalne zavorne kolute iz ogljikovih vlaken, ki merijo 10 mm v premer več spredaj in zadaj. Na zadku je opaziti dve izpušni cevi, na zadnjem steklu pa vdelan motiv Maseratijevega trizoba.

Italijani pravijo, da so optimizaciji aerodinamike avta namenili več kot tisoč računalniških simulacij in preko dva tisoč »človek-ur« razvoja neposredno v vetrovniku. Maserati opisuje končni rezultat kot vitek, gladek, količnik zračnega uporaba pa naj bi znašal zmernih 0,38.

Premik v kabino razkrije 10-palčni zaslon namesto merilnikov in dotično-občutljivi zaslon za večopravilni sistem na sredinski konzoli. Slednja je, podobno kot večina avta, izvedena z lahkimi ogljikovimi vlakni, vanjo so vdelali celo brezžični polnilnik za telefone.

Maserati je potrdil tudi prihod brezstrešne izpeljanke Roadster v bližnji prihodnosti, a drugega kot to niso bili pripravljeni zaupati. Proizvodnjo zaženejo kasneje letos, že zdaj pa sprejemajo naročila. Cena se začne pri 200.000 evrih.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Maserati.)

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Maserati MC20 za najmanj 200.000 evrov"


tha_man
3 leta 7 meseci nazaj

vrhunsko!

JG2
3 leta 7 meseci nazaj

Perfekten!

xxl
3 leta 7 meseci nazaj

Veste zakaj ni komentarjev? Ker ob pogledu na tole, ostaneš brez besed. 😉

 
Volkswagen širi paleto modelov Golf
Lucid Air bo premikal meje mogočega