Novice

Mazda ponovno obuja rotacijski motor v serijskem modelu

Japonski avtomobilski proizvajalec pričenja s proizvodnjo modela MX-30 e-Skyactive R-EV, v katerem bo v vlogi podaljševalnika dosega rotacijski motor.

Po več kot desetletju od konca proizvodnje modela RX-8 z rotacijskim motorjem so se pri Mazdi odločili ponovno ponuditi rotacijski motor v avtomobilu serijske proizvodnje. Skupno so do zdaj pri japonskem avtomobilskem proizvajalcu izdelali že preko 1,99 milijona avtomobilov z rotacijskim motorjem.

Rotacijski motor bo na voljo v modelu MX-30 e-Skyactive R-EV, križancu s posebno izvedbo priključno-hibridne tehnologije. Za pogon Mazde MX-30 e-Skyactive R-EV skrbi električni motor z močjo 125 kW (170 KM) v kombinaciji z baterijo kapacitete 17,8 kWh, ki naj bi omogočala do 85 kilometrov dosega z enim polnjenjem. Po mnenju predstavnikov japonske znamke naj bi to zadostovalo za potrebe dnevnih voženj, v primeru daljše poti pa bo za dodaten doseg poskrbel 0,8-litrski rotacijski motor, ki bo poganjal generator. Skupni doseg z enim polnjenjem baterije in polnim rezervoarjem goriva naj bi znašal več kot 600 km, kar je občuten prirastek v primerjavi z zgolj baterijsko gnano električno različico Mazde MX-30 z dosegom do 200 km (WLTP).

S proizvodnjo nove različice modela MX-30 so pričeli 22. junija v japonskem proizvodnem obratu Ujina Plant No. 1 v Hirošimi, v evropskih prodajnih salonih pa naj bi bila na voljo proti koncu letošnjega leta.

Avtomobilizem.com (Vir: Mazda, Carscoops. Foto: Mazda.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Mazda ponovno obuja rotacijski motor v serijskem modelu"


tha_man
10 meseci 24 dni nazaj

Tole me res zanima kako se bo obneslo.

 
Toyota Supra GT4 v omejeni seriji kmalu v Evropi
Se bodo Tesle kmalu lahko polnile še brezžično?