Novice

MX-30 bo prva strogo električna Mazda

Japonci so izkoristili domači avtomobilski salon za predstavitev svojega prvega baterijsko-električnega modela.

Da je ta oblikovan kot danes tako zelo oblegani križanci, je bilo pričakovano in napovedano. Je bilo pa zato manj pričakovano, da bo imel zadnja vrata izvedena podobno kot pred leti kupejevski RX-8 s slavnim Wanklovim rotacijskim motorjem (in nenazadnje tudi BMW i3). Z zadnjim parom vrat, ki se odpirajo nazaj, in umikom stebrička B so poskrbeli za kar najboljšo možno dostopnost do zadnje sedežne klopi.

Vse ostalo deluje na avtu dokaj znano in običajno, zato se osredotočimo na njegovo tehniko. Žal o njej v tem trenutku še ne moremo zapisati prav veliko, saj je Mazda z informacijami še razmeroma skopa. Poleg priloženih fotografij so nam namreč o pogonskem sklopu novinca zaupali le, da je pogonski motor samo eden in nameščen spredaj za prednji pogon. Seveda je ta električen, razvijal pa naj bi največ 145 KM moči in 263 Nm navora. Litij-ionska baterija, vgrajena v dno avta, zmore za današnje razmere podpovprečnih 35,5 kilovatur, Japonci pa zagotavljajo, da bo zadoščala za največ 200-kilometrski doseg. Ob pogonu so nam povedali le še to, da se bo ponašal s sistemom G-Vectoring Control, ki bo zaradi električnega motorja pogonsko silo uravnaval praktično hipno v odvisnosti od voznih pogojev.

Avto je kot prva Mazda postavljen na doma razvito platformo e-SkyActiv, že serijsko pa bo opremljen s celo kopico varnostno-voznih sistemov.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Mazda.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "MX-30 bo prva strogo električna Mazda"


Bucko99
4 leta 5 meseci nazaj

Všečen, še v RX model naj namesto Wankla dajo elektriko pa so zmagal.

gx1
4 leta 5 meseci nazaj

Neposreceno ime… MX je lahko samo MX-5 🙂

 
Renault Kangoo Z.E. in Master Z.E. z gorivnimi celicami za podaljševanje dosega
Mitsubishijev Mi-Tech koncept brez možnosti preboja do serije