Novice

Mazda razvija napredne bencinske agregate

Mazda je naznanila svoje prihodnje načrte in požela veliko interesa z napovedjo nove generacije bencinskih agregatov Skyactiv-X, s katerimi naj bi bila vozila z vidika emisij v celotni življenjski dobi (po principu well-to-wheel) celo čistejša od električnih vozil.

Nova generacija super čistih bencinskih agregatov z imenom Skyactiv-X bo luč sveta ugledala leta 2019. Kaj je pravzaprav tako posebnega na teh novih motorjih? Japonski proizvajalec bo za svoje bencinske motorje Skyactiv-G razvil nov sistem vžiga, ki bo z uporabo sistema kompresije (namesto vžigalnih svečk) poskrbel za vžig motorja. Mešanica zraka in goriva se bo sprožila samodejno ob stisku valja, tako kot je to v navadi pri dizelskih agregatih.

Kljub temu bodo še vedno uporabljali vžigalne svečke. Sistem Spark Controlled Compression Ignition bo sprožil vžig pri majhni obremenitvi s pomočjo valja, pri večji obremenitvi pa bo za vžig poskrbela vžigalna svečka.

Serija bencinskih agregatov Skyactiv-X bo za 20-30 odstotkov varčnejša kot prostorninsko enaki agregati iz serije Skyactiv-G. Novi motorji naj bi po varčnosti celo dosegali dizelske agregate, hkrati pa poskrbeli za bistveno manjši izpust emisij. Serija X bo opremljena še s turbo puhalom, ki naj bi dvignil navor za 10 do 30 odstotkov.

Pred Mazdo je razvurljivo obdobje, pred dnevi smo pisali o gradnji novega obrata v ZDA v okviru partnerstva s Toyoto, sicer pa so razkrili, da nameravajo prvi električni avtomobil predstaviti leta 2019 in leta 2025 na vse njihove modele dodati avtonomne funkcije.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Urška Radolović.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Mazda razvija napredne bencinske agregate"


xxl
6 leta 8 meseci nazaj

Če bodo čistejša od električnih, zakaj potem predstavitev tudi električnega vozila? Mogoče bi bilo boljše ta motor v hibridu.

6 leta 8 meseci nazaj

Električna vozila naj bi uvedli v regijah, “ki uporabljajo visok delež čistih energij za proizvodnjo energije ali omejujejo določene vrste vozil za zmanjšanje onesnaževanja zraka.”

 
Volkswagen je postal partner Evropske nogometne zveze
Volkswagen počasi razkriva malega križanca