Novice

Mazda razvija napredne bencinske agregate

Mazda je naznanila svoje prihodnje načrte in požela veliko interesa z napovedjo nove generacije bencinskih agregatov Skyactiv-X, s katerimi naj bi bila vozila z vidika emisij v celotni življenjski dobi (po principu well-to-wheel) celo čistejša od električnih vozil.

Nova generacija super čistih bencinskih agregatov z imenom Skyactiv-X bo luč sveta ugledala leta 2019. Kaj je pravzaprav tako posebnega na teh novih motorjih? Japonski proizvajalec bo za svoje bencinske motorje Skyactiv-G razvil nov sistem vžiga, ki bo z uporabo sistema kompresije (namesto vžigalnih svečk) poskrbel za vžig motorja. Mešanica zraka in goriva se bo sprožila samodejno ob stisku valja, tako kot je to v navadi pri dizelskih agregatih.

Kljub temu bodo še vedno uporabljali vžigalne svečke. Sistem Spark Controlled Compression Ignition bo sprožil vžig pri majhni obremenitvi s pomočjo valja, pri večji obremenitvi pa bo za vžig poskrbela vžigalna svečka.

Serija bencinskih agregatov Skyactiv-X bo za 20-30 odstotkov varčnejša kot prostorninsko enaki agregati iz serije Skyactiv-G. Novi motorji naj bi po varčnosti celo dosegali dizelske agregate, hkrati pa poskrbeli za bistveno manjši izpust emisij. Serija X bo opremljena še s turbo puhalom, ki naj bi dvignil navor za 10 do 30 odstotkov.

Pred Mazdo je razvurljivo obdobje, pred dnevi smo pisali o gradnji novega obrata v ZDA v okviru partnerstva s Toyoto, sicer pa so razkrili, da nameravajo prvi električni avtomobil predstaviti leta 2019 in leta 2025 na vse njihove modele dodati avtonomne funkcije.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Urška Radolović.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Mazda razvija napredne bencinske agregate"


xxl
9 meseci 10 dni nazaj

Če bodo čistejša od električnih, zakaj potem predstavitev tudi električnega vozila? Mogoče bi bilo boljše ta motor v hibridu.

9 meseci 10 dni nazaj

Električna vozila naj bi uvedli v regijah, “ki uporabljajo visok delež čistih energij za proizvodnjo energije ali omejujejo določene vrste vozil za zmanjšanje onesnaževanja zraka.”

 
Volkswagen je postal partner Evropske nogometne zveze
Volkswagen počasi razkriva malega križanca

Več vsebin

Novice

Mazda draži s skico nove CX-3

Novice

Mazda3 z novim 1,5-litrskim motorjem Skyactiv-D

Novice

Mazda razvija napredne bencinske agregate

Novice

Mazda6 SKYACTIV zmagala v Indianapolisu

Novice

Naslednji Yaris in Mazda2 si bosta delila SkyActiv motor

Testi

Prepričevanje

Mazda 6 Sport Combi G165 Revolution
Novice

Mazda je predstavila nov 1.5 Skyactiv dizelski motor

Novice

Mazdin ne elektriki in hibridom, prihodnost je v tehnologiji Skyactiv