Novice

Mazda v Tokio prihaja z novim konceptom

Mesec dni pred odprtjem avtomobilskega salona v Tokiu so pri japonski Mazdi v javnost poslali prvo najavo novega športnega koncepta.

Iz fotografije sicer ni videti kaj dosti več, kot da gre za kupe, pa tudi spremno besedilo proizvajalca je nejasno – vozilo naj bi jasno utelešalo svoje poreklo – kar medijem daje misliti, da bo novinec na ceste ponovno pripeljal Mazdin legendarni Wanklov rotacijski motor.

V sporočilu za javnost so še dodali: “Oblikovalci so se trudili, da bi v konceptu kar najbolje skoncentrirali zgodovino športnih avtomobilov znamke. Mazda z njim obenem poudarja svoj edinstven pristop k užitku v vožnji.”

Mazda je svoj zadnji rotacijski motor izdelala v tovarni v Hirošimi 22. junija 2012. Kasneje je Masamichi Kogai, predsednik družbe Mazda, povezoval obuditev proizvodnje s poslovno vzdržno prodajo, pa tudi doseganjem standardov delovanja, ki bi bili primerljivi s “konvencionalnimi” motorji. Že v začetku letošnjega leta so v javnost pricurljale informacije, da pri proizvajalcu ohranjajo ekipo tridesetih inženirjev, ki razvijajo rotacijske motorje. Prav posebno presenečenje pa so napovedovali v čast stoletnice znamke.

Znamka do sedaj v javnosti ni nikoli definirala točnega razloga, da ohranja razvoj rotacijskega motorja. Ob špekulacijah, da bodo obudili modele RX, pa so pri proizvajalcu eksperimentirali tudi z drugačnimi nameni njegove uporabe, med drugim so oddali vlogo za patent, v katerem ima vlogo podaljševanja dosega hibridnih sistemov.

Zadnji Mazdin model z vgrajenim rotacijskim motorjem je bil RX-8, ki so ga prenehali proizvajati leta 2012, saj ni zadovoljeval vse strožjih emisijskih predpisov.

Avtomobilizem.com (Vir: Mazda, Autocar, Autoweek, Jalopnik. Foto: Mazda.)

 

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Nov Petrolov servis v Murski Soboti
Honda s številnimi koncepti napoveduje zanimivo prihodnost