Novice

Mazdin ne elektriki in hibridom, prihodnost je v tehnologiji Skyactiv

Mazda se ne uklanja in, vsaj za nekaj časa, ne namerava slediti zadnjim trendom vgrajevanja dodatnih baterij in električnih motorjev v svoje modele.

Jeff Guyton, vodja evropskega dela Mazde, je v intervjuju za britanski medij AutoExpress izrazil pričakovanje, da bodo njihova vozila postala veliko bolj učinkovita brez omejevanja zmogljivosti in pomoči elektrifikacije: ”Mislim, da lahko dobimo vsaj 20-30 odstotkov boljšo učinkovitost do konca desetletja.”

Za doseganje strožjih evropskih emisijskih zahtev, kjer bodo morali proizvajalci skozi celotno modelno ponudbo dosegati 95 gramov na kilometer, jim ne bo potrebno razvijati električnega pogona. ”Ta del je v skladu z Mazdino strategijo Skyactiv, ki smo jo obrazložili v letu 2011 in prvič omenili javnosti leta 2010. Ne pozabite, to je podjetje, ki je nekoč ponosno izjavilo – Not electric. Not hybrid. Not a drag to drive.”

Kot so razložili leta 2011, bo Mazda počakala na ostale proizvajalce vozil pri razvoju hibridne tehnike in priključnih hibridov. Začetno delo naj opravijo drugi, Mazda pa bo vstopila na ta trg takrat, ko bo tehnologija zaradi večje komercializiranosti bistveno cenejša. To seveda ne pomeni, da pri Mazdi niso razvijali ali preizkušali električnega pogona, zato ni izključen prihod takšnega modela. A kot je dejal Guyton, se to ne bo zgodilo v bližnji prihodnosti. ”Zanima nas električna tehnologija, ki bo v daljni prihodnosti zelo pomembna. Toda mislimo, da bo potrebno še nekaj časa za njeno komercialno privlačnost brez spodbud, ki jih financirajo davkoplačevalci,” je še dejal Guyton.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Gašper Pirman.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Mazdin ne elektriki in hibridom, prihodnost je v tehnologiji Skyactiv"


Bucko99
7 leta 11 meseci nazaj

Zavajujoč naslov članka…

 
BMW potrdil prihod pregrešno dragega terenca X7
Citroën Jumpy in Peugeot Expert nagovarjata tudi slovenske podjetnike