Novice

McLaren P1, čas je za slovo

McLaren je izdelal 375. in zadnji primerek superšportnika P1. S tem je britanski proizvajalec zaključil uspešno obdobje, v katerem je ustvarjal enega izmed najbolj zaželenih in zmogljivih športnih vozil na svetu.

Zdaj ko so uspešno izdelali 375. primerek, bo proizvajalec športnih vozil upokojil tako ime kot tudi model. Še vedno morajo zaključiti z izdelavo številnih dirkalnikov P1 GTR, a tudi tukaj načrtujejo, da bodo proizvodnjo zaključili na začetku prihodnjega leta. Ob predstavitvi modela 570S je tiskovni predstavnik Wayne Bruce potrdil, da ne bo modelu P1 sledila nobena različica – brez kabrioletov in brez dirkalnikov. Ko se bo zaključila proizvodnja nabritega P1 GTR bo vsega konec. Zaenkrat ne načrtujejo naslednika in nimajo na mizi nobenega podobnega projekta. Njegove besede je potrdil izvršni predsednik Mike Flewitt: ”McLaren P1 se je že uveljavil kot ikona in vsak avtomobil, ki bi rad nadaljeval to rodbino, mora biti dostojen naslednik.”

Kot duhovni naslednik legendarnega McLarna F1 je bil konceptni P1 prvič predstavljen leta 2012 na pariškem avtomobilskem salonu. Že marca naslednje leto je v produkcijski različici kradel poglede v Ženevi. P1 je zasnovan na enaki osnovi kot ostali McLarni. Osemvaljni 3,8-litrski twin turbo sodeluje s 7-stopenjskim samodejnim menjalnikom DCT, za večjo moč pa poskrbi hibridni sistem. Skupna moč sistema tako znaša neverjetnih 603 kilovatov, za pospeševanje od 0-100 km/h potrebuje 2,8 sekunde ter doseže najvišjo hitrost 395 km/h. Celoten paket zaokroži školjka, ki je izdelana iz ogljikovih vlaken. Zaradi močno omejene proizvodnje 375 primerkov in 21 tovarniških prototipov je P1 veliko bolj zaželjen kot največja tekmeca Porsche 918 Spyder in Ferrari LaFerrari.

Za izdelavo enega primerka, ki je bil v celoti narejen v 17 dneh, je 105 delavcev porabilo 800 delovnih ur. S posebne proizvodnje linije v McLarnovem proizvodnem centru je vsak dan zapeljal en primerek. Že samo barvanje zunanjosti se je lahko zavleklo na pet dni, odvisno od specifikacije in zahtev kupca, a kljub temu je bila rumena najbolj zaželjena barva. Prav vsak je bil izdelan po meri in modificiran v McLarnovem oddelku za posebne operacije, zato nista niti dva enaka. Prvi primerek, ki je zapeljal iz tovarne, je bil končan septembra 2013 in je bil odet v srebrno barvo s kontrastnimi dodatki iz ogljikovih vlaken (levi na slikah v galeriji). Zadnji je obarvan v unikatno perla oranžno barvo z izpostavljenimi ogljikovimi vlakni, srebrnimi platišči in posebno potniško kabino, ki jo zaznamujejo školjkasti sedeži iz ogljikovih vlaken ter črno/oranžno oblazinjenje iz alkantare (desni na slikah v galeriji).

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: McLaren.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Lahko Hyundai z novim dirkalnikom i20 WRC poseže po najvišjih mestih?
Renault ostaja močnejša stran v zvezi Renault-Nissan