Novice

McLaren potrdil prihod električnega modela

Pri McLaren Automotive so potrdili, da bodo prej ali slej predstavili baterijsko električni superšportnik. Kdaj se bo to dejansko zgodilo, sicer še niso rekli, so pa zato zagotovili, da so poskrbeli za pomemben preboj, ki jim bo to omogočil.

Preboj je posledica okoli 55 milijonov evrov (50 milijonov funtov) težke investicije v McLaren Composites Technology center v Sheffieldu na severu Anglije. Vložek so namenili prvenstveno razvoju in optimizaciji tehnoloških procesov izdelave ter obdelave elementov iz ogljikovih vlaken. Prvi dosežek oziroma mejnik je na novo razvito nosilno karoserijsko jedro, ki bo služilo kot osnova pri snovanju njihovih bodočih elektrificiranih modelov. Ja, tudi McLaren se zaveda, da se elektrifikacija zažira v vse pore avtomobilske industrije.

Namesto kljubovanja trendom so ubrali pot postavljanja tempa razvoja tehnike. Sami naj bi si pred časom postavili cilj razviti hibridni superšportnik, ki bo težak kot podobno zmogljiva tradicionalno gnana alternativa. No, priznavajo, da tega cilja ne bodo povsem izpolnili, a dodajajo, da s pribitkom 30 do 40 kilogramov vendarle niso pretirano daleč od zastavljenega cilja.

Vodja upravnega odbora McLaren Automotive Mike Flewitt je rekel, da jim je ob upoštevanju dejstva, da tehta hibridni del pogona v njihovem hiperšportniku P1 140 kilogramov, uspelo naredili velik napredek na tem področju.

O konkretnih številkah kako so to dosegli zaenkrat Flewitt še ni hotel razlagati. Je pa tokratno najavo o novi platformi pospremil z velikimi besedami, da jim vložek v nove in izredno inovativne ter prvovrstne tehnološke procese omogoča uporabiti lahke gradnike tam, kjer v avtomobilih to do zdaj to ni bilo možno. S tem Angleži zagotavljajo, da bo naslednja generacija McLarnovih športnikov elektrificirana, zanemarljivo težja in varnejša kot kadarkoli prej.

Piko na i najavi o novi šasiji pa predstavlja zagotovilo, da je razvita tudi z mislijo na popolno elektrifikacijo pogona. Konkretno sicer Flewitt ni povedal, kdaj in v kakšni podobi bo prišel na trg  prvi baterijsko-električni McLaren, a že potrditev, da ta prihaja, je dovolj zgovorna najava.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor1. Foto: McLaren.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Rolls-Royce Dawn Silver Bullet na prvih uradnih fotografijah
Ford razvija novo orodje za izboljšanje varnosti v prometu