Novice

Ford razvija novo orodje za izboljšanje varnosti v prometu

Inovativna tehnologija naj bi s pomočjo podatkov iz povezanih vozil in različnih inteligentnih tipal ob cesti pomagala predvideti možnost prometnih nesreč.

V okviru konzorcija pod Fordovim vodstvom strokovnjaki razvijajo orodje, ki naj bi s pomočjo predvidevanja zagotavljalo varnejšo in preprostejšo vožnjo v mestih in večjih naseljih. Tehnologija naj bi z analizo informacij iz povezanih vozil, pametnih tipal ob cesti ter podatkov lokalnih služb predvidela verjetne lokacije in možne bistvene vzroke žarišč, ki ogrožajo prometno varnost. S pomočjo dobljenih informacij bodo lahko mestne oblasti preventivno ukrepale ter odpravile zaznane težave, ki ogrožajo prometno varnost na cestah in v križiščih.

Ford je sicer že izvedel vrsto raziskav v zvezi z možnostjo uporabe povezanih vozil in analiz predvidevanja za izboljšanje varnosti v prometu, v sklopu 18-mesečnega projekta, ki se je pričel letos poleti, pa bodo pridobivali podatke iz podatke iz približno 700 vozil na območju okrožja Oxfordshire in Londona. Podrobni telematski podatki flote vozil (npr: uporaba stopalk za pospeševanje in zaviranje, kot volanskega obroča,…) bodo vključeni v analize skupaj z informacijami do 25 pametnih tipal, ki jih bo na področju okrožja Oxfordshire zagotovilo specializirano podjetje Vivacity Labs.

Zgoraj omenjena tipala, nameščena ob cestah, z uporabo algoritmov strojnega učenja zaznajo primere skorajšnjih trčenj in lahko analizirajo vzorce premikanja ranljivih udeležencev v prometu kot so kolesarji in pešci, pa tudi vzorce premikanja nepovezanih vozil. Strokovnjaki Raziskovalnega središča za prometno varnost na Univerzi Loughborough bodo skupaj z ekipo za varnost v prometu analizirali podatke voznikov in vozil skupaj s Fordovimi globalno pridobljenimi podatki ter jih v sodelovanju z mestnimi oblastmi, poskušali kar najbolje uporabiti za izboljšanje varnosti vseh udeležencev v prometu.

Po besedah Jona Scotta, vodje projekta City Insights oddelka Ford Mobility v Evropi, bo kmalu vsako novo vozilo povezano, skupaj s sodelavci pa v tem vidijo priložnost za zmanjšanje števila prometnih nezgod in reševanje človeških življenj.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Ford.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
McLaren potrdil prihod električnega modela
Land Rover elektrificiral praktično vse pogonske opcije v Evoqueu