Novice

Mehanik leta 2019 je Žan Umek

Na tekmovanju, ki ga skupaj organizirata specializirana revija Mehanik in voznik ter spletni portal Žurnal24.si, se je v Strokovno izobraževalnem centru Ljubljana v nalogah vzdrževanja vozil pomerilo osem finalistov, med katerimi se je najbolj izkazal Žan Umek.

Tekmovanje izpostavlja vrednote strokovnega servisiranja vozil in je bilo letos organizirano že šestič. Tri leta zapovrstjo se je kot najboljši mehanik izkazal Primož Rožnik, v letih 2017 in 2018 pa sta si laskavi naziv priborila Robert Eržen in Anže Soklič.

Serviserji svojega dela ne morejo dobro opravljati, če niso seznanjeni z aktualnim tehničnim razvojem vozil in orodij. Tekmovalci so morali pokazati veliko teoretičnega znanja, praktičnega poznavanja avtoelektrike in avtodiagnostike, med drugim pa so zgolj z otipom morali prepoznati različne sestavne dele avtov. Pomerili so se še v menjavi pnevmatik s senzorjem tlaka na aluminijastih platiščih, malo za zabavo in malo zares pa so na koncu pred občinstvom sestavili model avtomobila iz kock Lego.

Poleg profesorjev Srednje poklicne in strokovne šole Bežigrad (SPSŠB) in predstavnikov sponzorjev sta bila v strokovni komisiji tudi predlanski zmagovalec Robert Eržen in Peter Caserman iz sekcije avtoserviserjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije.

S šestimi nalogami je najbolj suvereno opravil najmlajši med njimi, 21-letni Žan Umek iz vasi Škrbina na Krasu, ki je z doseženim tretjim mestom uspešno tekmoval že lani. Po zaključku je izjavil: »Izredno sem vesel tega naziva. Lani sem bil na 3. mestu, zato mi je bil letos cilj še višje in
uspelo mi je. Ta nagrada mi res veliko pomeni in je dokaz, da delam poklic s srcem.« Na drugem mestu je končal lanskoletni zmagovalec Anže Soklič iz Šmartnega pri Litiji, tretje pa je zasedel Boštjan Pestotnik iz Kostanja v Tuhinjski dolini.

Avtomobilizem.com (Vir: Mehanik leta. Foto: Anže Petkovšek.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Mehanik leta 2019 je Žan Umek"


Bucko99
4 leta 4 meseci nazaj

Slika pa samo 1 ?

 
Tradicija ekskluzivnih slovenskih avtomobilističnih koledarjev se nadaljuje
Oblikovalski oddelek Volkswagna z novimi okrepitvami