Novice

Oblikovalski oddelek Volkswagna z novimi okrepitvami

Oblikovalcem oddelka, namenjenega snovanju potniških avtomobilov, se bo pridružil Jozef Kabaň, ki se po krajšem premoru ponovno vrača v Volkswagnov koncern.

Kabaň naj bi z julijem prihodnjega leta prevzel vodenje oddelka, namenjenega oblikovanju potniških avtomobilov znamke Volkswagen, saj naj bi sedanji vodja tega oddelka Klaus Bischoff s pričetkom aprila prevzel vodenje oblikovalcev celotnega koncerna Volkswagen. Michael Mauer, ki je na tem položaju sedaj, pa naj bi se po izvedenih zamenjavah bolj posvetil vodenju oblikovalcev Porscheja.

Jozef Kabaň je leta 1993 kariero pričel pod okriljem Volkswagna, od leta 1998 pa je vzporedno vodil še oblikovalski oddelek pri podjetju Bugatti. V obdobju med leti 2003 in 2008 je kariero nadaljeval pri Audiju od koder je prešel k Škodi, kjer je v vodilni vlogi prispeval k razvoju znamkine prepoznavnosti in ugleda. Leta 2017 je prevzel vodenje oddelka za oblikovanje pri podjetju BMW in letos postal še vodja oblikovalcev pri Rolls Royce-u, nato pa se je odločil za povratek k Volkswagnu.

Klaus Bischoff je z delom pri Volkswagnu pričel leta 1989 in je v tridesetletni karieri zasedal številne vodilne pozicije, leta 2007 pa je prevzel vodenje oblikovalskega oddelka na nivoju koncerna.

Michael Mauer je kariero pričel leta 1986 pri Mercedesu, kjer je opravljal številne vodstvene funkcije, nato pa je leta 2000 prešel k švedskemu avtomobilskemu proizvajalcu Saab, obenem pa je leta 2003 prevzel še vodenje oddelka za napredno oblikovanje evropskega dela podjetja General Motors. Leta 2004 je postal vodja oblikovalcev pri Porscheju in od leta 2016 dodatno prevzel še nadzor nad oblikovalskim oddelkom celotne skupine Volkswagen.

Spremembe na področju oblikovanja so posledica evolucije oblikovalskega jezika koncerna, ki v zadnjem obdobju težijo k še večji prepoznavnosti posameznih znamk, saj naj bi le-ta postajala vse pomembnejša v prihodnosti, ko naj bi v duhu elektrifikacije predstavili množico električnih modelov, zasnovanih na platformi MEB.

Avtomobilizem.com         (Vir: Autocar, Volkswagen.         Foto: Volkswagen.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Mehanik leta 2019 je Žan Umek
Razkriti prvi obrisi novega Mercedes-Benza GLA