Novice

Mehanske parkirne zavore izumirajo

Raziskava, ki jo je organizacija CarGurus opravila pri 32 avtomobilskih proizvajalcih, je pokazala, da so klasičnim mehanskim parkirnim zavoram šteti dnevi.

Praktično vsi proizvajalci jih vse bolj dosledno zamenjujejo z elektronskimi izvedbami. Raziskava, izvedena v Veliki Britaniji, je razkrila, da je samo še 37 odstotkov novih avtomobilov opremljenih z »ročno« parkirno zavoro.

Pri tem ostajata edina proizvajalca, ki imata v vseh svojih modelih še vedno nameščeno tradicionalno izvedbo mehanske zavore, Dacia in Suzuki. Na drugi skrajnosti se najdejo visokocenovni proizvajalci Audi, Jaguar, Land Rover, Lexus Mercedes-Benz in Porsche, ki v svojih modelih nimajo več modela z mehansko parkirno zavoro.

Avtomobilisti nas prepričujejo, da je glavni razlog za prehod v enostavnosti enoprstne uporabe električne tipke. Opevana je tudi povečana funkcionalnost elektronske izvedbe, saj se zmorejo tovrstne parkirne zavore samodejno sprostiti ob speljevanju in ob parkiranju tudi samodejno aktivirati. Oblikovalci s pridom izkoristijo pridobljen prostor med prednjima sedežema, ki se sprosti z namestitvijo majhne tipke in ukinitvijo mehanskega vzvoda, saj tja praviloma namestijo odlagališča ali kar koli drugega uporabnega.

Raziskava je še pokazala, da se bo trend nadomeščanja »ročnih« parkirnih zavor z elektronskimi nadaljeval, kar pomeni, da bo čez nekaj let še komaj kakšen model z vgrajeno klasiko med prednjima sedežema.

Ni kaj, tehnični napredek je neizbežen in žal ne tudi vedno in za vse sprejet v pozitivnem smislu. Nedvomno obstajajo posamezniki, ki prisegajo na tradicionalno mehansko interakcijo s svojim avtom. A dejstvo je, da bo tudi ta del klasike izumrl oziroma bo omejen samo še na drobno peščico avtomobilov.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Avtomobilizem.com.)

Mnenja uporabnikov

11 komentarjev za "Mehanske parkirne zavore izumirajo"


5 leta 7 meseci nazaj

Že 2006l sem imel na laguni el. ročno in nobenih problemov z njo , je pa imela možnost mehanske sprostitve v primeru težav z el. kar pa sedanje nimajo več in to meni pač ni najbolj všeč , nikoli ne veš kaj se ti lahko zgodi in ostaneš brez el. napajanja ročna pa zablokirana in je ne moreš nikakor sprostiti, razen z posegom mehanika v sam sistem na kolesih.

pskoda
5 leta 7 meseci nazaj

Saj to zanalašč delajo, da brez mehanika in spodobnega testerja ne moreš skoraj nič narediti

nejc1
5 leta 7 meseci nazaj

Žalostno, da nas prav silijo, da moramo imeti to elektronsko sranje, ko bi vsaj v tistih avtomobilih ponudili opcijo klasike, pa magari doplačam 500€ če je treba…

xxl
5 leta 7 meseci nazaj

Nimam ročne in jo pogrešam, saj je hill holder čisto dovolj.

Firediver
5 leta 7 meseci nazaj

Ker ti je hill holder čisto dovolj, zakaj pogrešaš ročno?

xxl
5 leta 7 meseci nazaj

Ne vem, če se razumeva. Hill holder za speljevanje v klanec, za ostalo bi raje sam uporabljal ročno, ne pa, da se mi za vsak postanek avtomatsko zategne, o možnosti igranja z ročno, pa da ne govorimo. Kaj če po zimi zamrzne? Jaz je takrat sploh ne zategujem, na ravnem seveda.

grizli
5 leta 7 meseci nazaj

Če se bojiš, da bi ti zamrznila je pač ne zategneš. Saj tu ni nobene razlike med ročno in elektronsko.

dask
5 leta 7 meseci nazaj

Eni jo pa mogoče rabimo tudi pozimi, ker nimamo možnosti parkirati na ravnem… meni gre na k… tale elektrifikacija vsega možnega.

xxl
5 leta 7 meseci nazaj

No ja, razen, da jo ne smeš pozabit sprostit, ker drugače jo avtomatsko zategne.

Firediver
5 leta 7 meseci nazaj

Se razumemo, samo nelogično si napisal prvi post.

Firediver
5 leta 7 meseci nazaj

Komoditeta zmaguje na vseh frontah!

 
Peugeot predstavil podrobnosti konceptnega kupeja e-Legend
Aston Martin bo počastil stoletnico Zagata