Novice

Peugeot predstavil podrobnosti konceptnega kupeja e-Legend

“Ker dolgočasje ni del našega genskega zapisa, ker se neodvisnost ne rima z enoličnostjo …” Te besede so le del uvoda, s katerim pri Peugeotu ponosno najavljajo svojo vizijo električne prihodnosti – nov električni koncept e-Legend.

Kot smo zapisali ob malo bolj skrivnostni najavi v začetku tedna, je novi koncept e-Legend zasnovan kot kombinacija retro izgleda, ki se spogleduje s preteklostjo, in sodobne tehnologije električnega pogona prihodnosti. Pri zunanjosti je Peugeotov oblikovalski oddelek jemal navdih v brezčasni obliki modela 504 Coupe iz leta 1969, ki so ga takrat naredili v sodelovanju z oblikovalskim studiem Pininfarina. Silhueta klasičnega kupeja je dopolnjena z modernejšimi potezami in zasnovo prednjih in zadnjih luči ter 19-palčnimi platišči, ki lepo zaokrožijo zunanji videz.

Za razliko od mnogih konceptov, zunanje mere (dolžina 4,65 m, širina 1,93 m in višina 1,37 m) ne odstopajo od primerljivih modelov iz serijske proizvodnje. Tudi notranjost sloni na izročilu avtomobilov preteklosti, videz popestrijo leseni dodatki in sedeži iz modrega žameta, klasično armaturno ploščo pa je nadomestil  digitalni zaslon. Med sprednjima sedežema se nahaja 6-palčni zaslon na dotik in vrtljivi gumb za upravljanje, na levi strani volana pa nam trenutne nastavitve kaže digitalni prikazovalnik. Tehnološko dovršenost poudarita še 12-palčna zaslona v senčnikih ter 29-palčna zaslona v vratih, ki tvorita celoto z 49-palčnim ukrivljenim zaslonom na sredini armaturne plošče. Skupno je v koncept vgrajenih kar 16 zaslonov različnih dimenzij, ki jih je možno nadzorovati preko 6-palčnega ekrana z vrtljivim gumbom ali z glasovnim upravljanjem. Konceptno vozilo ponuja izbiro štirih načinov vožnje, od katerih sta dva avtonomna.

Električni pogon s 340 kW moči poganja vsa štiri kolesa in ponuja 800 Nm navora, kar zadostuje za pospešek iz mirovanja do 100 km/h v manj kot 4 sekundah in doseganje končne hitrosti 220 km/h. Baterijski sklop ima kapaciteto 100 kWh, kar naj bi po WTLP normi zadostovalo za 600 km dosega. Z možnostjo hitrega polnjenja lahko baterije za 500 km vožnje napolnimo že v 25 minutah.

Kljub temu, da ima koncept precej značilnosti serijskega avtomobila in bi se ga dalo z relativno malo predelavami pripraviti kot proizvodni model, pa pri Peugeotu menda trenutno še ne razmišljajo o tem. Več načrtov za prihodnost bodo verjetno razkrili po predstavitvi na avtomobilskem salonu v Parizu.

Avtomobilizem.com (Vir: Peugeot, Carscoops, Auto Express. Foto: Peugeot.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Peugeot predstavil podrobnosti konceptnega kupeja e-Legend"


5 leta 6 meseci nazaj

Stari je bil oblikovalska umetnina – novi je dizajnerski šminkeraj.

 
Koncept električnega dostavnika Volkswagen I.D. Buzz Cargo
Mehanske parkirne zavore izumirajo