Novice

Mercedes-AMG potrdil razvoj novega SL

Natančneje, prvi mož Mercedes-AMG je potrdil, da so začeli razvoj čisto nove, osme generacije roadsterskega SL.

In zakaj je prav oddelek AMG potrdil prihod novinca? Zato, ker so jim pri matični družbi zaupali njegov razvoj. Razlog za to odločitvijo pa je strogo ekonomske narave, razvijali naj bi namreč dva modela hkrati. Drugo generacijo športnega AMG GT in osmo generacijo SL.

Vodja AMG Tobias Moers sicer ni šel v tehnične podrobnosti, a je zagotovil, da bosta avtomobila značajsko različna. SL naj bi bil grand tourer, GT pa oster športnik in dirkalnik.

Moers pri tem pravi, da bo SL ostal pri tradicionalni zasnovi roadsterja s snemljivo streho. Za razliko od trenutne generacije naj bi se ta vrnila nazaj h klasičnemu platnu, saj da je tega moč bolj poljubno oblikovati in prilagajati. Ena od posledic namestitve platnene strehe je tudi vračilo nekdanjih tako imenovanih GT merskih sorazmerij avta z dolgim pokrovom motorja in nazaj pomanjeno kabino in streho.

Tehnično, se ugiba, bo SL od GT-ja podedoval tako imenovano transaxle zasnovo pogonskega sklopa z menjalnikom, nameščenim ob zadnjo premo namesto neposredno na motor. Nosilna platforma novincev se imenuje MSA (Modular Sports Arhitecture) in bo v večini izdelana iz aluminija. Motorizaciji v Mercedes-Benz izpeljankah naj bi bili, spet po ugibanjih, SL 450 EQ Boost in SL 500 EQ Boost. AMG motorizacije pa naj bi bile AMG SL 53 EQ Boost in AMG SL 63 EQ Boost. Izpeljanki 450 in 53 naj bi bili pri tem oprti na trilitrski vrstni šestvaljnik, podprt s turbo pomočjo za višanje zmogljivosti ter elektrifikacijo za nižanje porabe bencina. Različici 500 in 63 pa naj bi se opirali na štirilitrski biturbo V8 agregat. Predvidoma bodo menjalniki v vseh modelih devetstopenski samodejni, s tem, da bodo pri AMG nadgrajeni s krmilno logiko Speedshift za bolj brutalno hitra menjavanja prestav. Ugiba se še, da naj bi imel SL prvič v zgodovini tudi možnost štirikolesnega pogona, a temu ugibanju, ob upoštevanju zasnove pogona (transaxle), pripisujemo praktično nične možnosti uresničitve.

Novinca se lahko nadejamo v prodajnih salonih leta 2021.

Avtomobilize.com (Vir: Autocar. Foto: Mercedes-Benz.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Poseben odtenek modre se vrača z jubilejno serijo modela GT-R
Porschejeva električna prihodnost