Novice

Mercedes-Benz EQ Silver Arrow spominja na preteklost s tehniko prihodnosti

Nemci so v Kalifornijo pripeljali še en pomenljiv koncept, model superšportnika, ki naj bi se poklonil legendarnemu rekordnemu dirkalniku W125 iz leta 1937.

Po vzoru Mercedes-Benzovih legendarnih dirkalnikov iz sredine 20. stoletja, ki se jih je prijel vzdevek Srebna puščica, so v Pebble Beachu predstavili oblikovno študijo EQ Silver Arrow. Gre za 5,3 metra dolg enosed, obarvan v značilno srebrno barvno aluminija.

Medtem, ko je legendarni dirkalnik  W125 gnal bencinski agregat, pravijo Nemci za tokratni koncept, da ga ženeta električna motorja s skupno močjo 750 KM, njegova 80-kilovaturna baterija pa naj bi mu zagotavljala domet okoli 400 kilometrov.

Oblikovno naj bi, tako vodja oblikovanja pri Nemcih Gordon Wegener, EQ Silver Arrow Concept poosebljal bistvo oblikovne filozofije »čustvena čistost«, ki je skupna vsem najnovejšim Mercedes-Benzom. Za razliko od legendarnih dirkalnikov, ki so bili izdelani prvenstveno iz lahkega aluminija, je oblikovna študija izdelana iz še lažjih ogljikovih vlaken. Spredaj izstopa svetlobni trak, ki je razpet med žarometoma, ter napis EQ Silver Arrow v »maski motorja«. Napis EQ se bohoti tudi na boku avta, kjer delujejo samosvoje še pokrovi koles, ki zakrivajo samo njihovo prednjo polovico. Zadaj se oblikovna tema s svetlobnim trakom nadaljuje, saj zadnje luči nadomešča trak čez celotno širino avta.

V enosedežnem kokpitu nosi osrednji del dogajanja tako imenovani panoramski zaslon, na katerem se lahko izpisujejo različni podatki. Med njimi so lahko prikaz dogajanja za vozilom, navidezen prikaz okolice z oznakami (npr. kateri vozni pas ima vgrajeno funkcijo induktivnega polnjenja med vožnjo) in še kaj. Za dirkače je tu še možnost virtualnega dirkanja z »duhom«, ki bi vozniku držal tempo in ga v isti sapi lahko učil športne vožnje ter kazal optimalno linijo.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Mercedes-Benz.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Saga Elona Muska o privatizaciji Tesle se očitno končuje
Toyota namerava vložiti 500 milijonov dolarjev v partnerstvo z Uberjem