Novice

Saga Elona Muska o privatizaciji Tesle se očitno končuje

Dokaz, da se nobena juha ne poje tako vroča kot se skuha, je tudi epilog dogajanja po objavi znamenitega tvita Elona Muska o privatizaciji Tesle.

Naj spomnimo, Elon Musk je v začetku avgusta na družabnem omrežju Twitter objavil, da namerava privatizirati Teslo po ceni 420 $ za delnico. Ker je v objavi dodal, da ima zagotovljena sredstva, je med drugim prišel pod drobnogled ameriške komisije za vrednostne papirje in borzo (SEC). Kmalu zatem je v intervjuju za New York Times pojasnil svoje poglede, na dan pa je prišlo tudi nekaj podrobnosti iz njegovega zasebnega življenja. Cena delnic je takoj po objavi strmo narasla, kmalu nato pa je začela padati.

Manj kot tri tedne po objavi, ki je dvignila veliko prahu, je Elon Musk sporočil, da se podjetje kljub napovedi ne bo preoblikovalo. Pojasnil je, da se je njegovo prepričanje, da ima na voljo dovolj sredstev za odkup delnic, tekom procesa le še utrdilo, vendar se je po dolgi vrsti pogovorov z lastniki delnic odločil, da privatizacije ne bo. Večina delničarjev je namreč mnenja, da je za Teslo bolje, če ostane delniška družba. Opozorili pa so tudi na potencialne probleme institucionalnih vlagateljev, ki zaradi internih pravil ne bi imeli možnosti vlagati večje vrednosti kapitala v podjetje ki je v zasebni lasti. Čeprav je večina lastnikov delnic obenem potrdila, da bi ostala zvesta podjetju tudi po privatizaciji, naj bi bilo prevladujoče sporočilo Musku bilo, da naj tega ne stori.

Ustanovitelj in izvršni direktor Tesle je obenem priznal, da bi bila izvedba privatizacije precej večji izziv, kot si je prvotno predstavljal, pomenila pa bi tudi oviro pri zagonu proizvodnje Modela 3 in ponovnem doseganju pozitivnih rezultatov poslovanja. Svoje pomisleke je že predstavil članom upravnega odbora, kjer je dejal, da je prišel do spoznanja, da bo imelo podjetje večje koristi, če ostane v lasti delničarjev. Člani upravnega odpora so odločitev Elona Muska, ki še naprej ostaja na čelu podjetja, podprli.

Avtomobilizem.com   (Vir: Carscoops, Reuters. Foto: Steve Jurvetson, Tesla.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Bugatti Divo: vseh štirideset je prodanih
Mercedes-Benz EQ Silver Arrow spominja na preteklost s tehniko prihodnosti