Novice

Mercedes Benz GLC F-Cell kot kombinacija alternativnih pogonskih tehnologij

Mercedes je naredil nov korak k vožnji brez emisij. Predstavili so namreč kombinacijo priključnega hibrida in pogona na vodikove gorivne celice.

Mercedes-Benz GLC F-Cell je prvo vozilo ki združuje obe tehnologiji in je ugledalo luč serijske proizvodnje. Predstavljajo ga kot električno vozilo, primerno za vožnjo po vsakdanjih opravkih, ki je v obeh načinih vožnje brez škodljivih izpustov. Vodik je varno spravljen v dveh rezervoarjih iz ogljikovih vlaken na dnu vozila, kjer je moč shraniti 4,4 kg vodika, s katerim naj bi prevozili približno 430 km. Dosegu vodikovega pogona lahko prištejemo 51 km, kolikor jih je moč prevoziti z napolnjeno baterijo. Pogonski sklop ponuja 155 kW moči in omogoča dinamično vožnjo, vozne lastnosti pa lahko prilagajamo z izbiro prednastavljenih voznih programov (Eco, Comfort ali Sport). Izbiri primerno avtomobil lahko deluje v štirih načinih. Način Hybrid omogoča vožnjo na energijo iz obeh virov, pri čemer baterija skrbi predvsem za dodatno energijo med pospeševanjem. V načinu F-Cell se ohranja konstantna napolnjenost baterij, za vožnjo pa se porablja energija iz gorivnih celic. Obstaja še možnost izbire načinov Battery in Charge, kjer za pogon uporabljamo zgolj energijo iz baterij oziroma ima polnjenje baterij prioriteto.

Model GLC F-Cell bo uporabnikom na voljo izključno v različnih oblikah kratkoročnega in dolgoročnega najema storitve Premium Car Rental, v katerega bodo vključeni tudi vzdrževanje in morebitna popravila v obdobju najema. Pri Mercedesu so prvih nekaj primerkov že predali uporabnikom v Nemčiji, večinoma so to ministrstva in različne vladne agencije. Ostalim bodo vozila na voljo za najem od pomladi prihodnjega leta v sedmih izposojevalnicah, razporejenih na področju Nemčije.

Ker pa uporabnost tovrstnih vozil zbledi, če ni na voljo primerne polnilne infrastrukture, so pri Daimlerju skupaj s partnerji konzorcija H2 Mobility Europe že zasnovali načrt, ki predvideva povečanje števila vodikovih polnilnih postaj v prihodnjih letih, prav tako pa načrtujejo tudi povečanje števila električnih polnilnih mest.

Avtomobilizem.com (Vir: Daimler, Autoblog. Foto: Daimler.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Waymo naj bi prihodnji mesec že pričel s trženjem storitev samodejne vožnje
Prestižni križanci so visoko na seznamu želja