Novice

Mercedes-Benz GLE Coupe

Mercedes-Benz se podaja v segment, ki ga z naskokom nadzoruje BMW z modelom X6. Naslednje leto bo na ceste zapeljal novi srednje velik športni terenec, ki bo kupce iskal z nizko postavljeno strešno linijo in športnimi geni. V skladu z nedavno politiko preimenovanja Mercedesovih modelov bo tako ML s prenovo dobil ime GLE, najnovejši izdelek pa bo poimenovan GLE Coupe.

Po uradnih fotografijah sodeč pri Mercedesu niso drastično spreminjali videza konceptnega vozila, ki je bil predstavljen nedavno. Največja sprememba je vidna na zadku vozila, kjer so odstranili žaromete, ki so se raztezali čez celotno širino koncepta. Zdaj so zadnji žarometi na las podobni tistim iz modela S-Coupe. ”GLE Coupe združuje tipične atribute kupejev, kot je recimo športnost, dinamičnost in agilnost ter samozavest, vsestranskost in robustnost SUV-jev,” je povedal Thomas Weber, vodja oddelka za razvoj.

Tako kot pri X6 je tudi pri novem GLE Coupe spremenjena samo zunanjost, potniška kabina bo enaka tudi pri prenovljenemu modelu ML/GLE. Novost so nove kontrole za centralno konzolo in multimedijska enota Comand v obliki tabličnega računalnika. Za večjo mero individualnosti bodo Nemci ponudili obsežno barvno paleto in številne različne materiale za usnjene sedeže in notranje dodatke.

GLE Coupe si deli osnovno arhitekturo z modelom ML, vendar ima prilagojeno podvozje, volanski sklop in elektronske sisteme za izboljšanje voznih lastnosti. V dolžino meri 4.900 mm, v širino 2.003 mm, v višino 1.713 mm in ima 2.915 mm dolgo medosno razdaljo.

Motorno paleto bodo sestavljali tako bencinski kot dizelski agregati, vsi pa bodo sparjeni s štirikolesnim pogonom 4-Matic in 9-stopenjskim samodejnim menjalnikom 9G-Tronic, vendar z različnimi nastavitvami.

Za začetek bo model GLE Coupe prvi izmed nove Mercedesove linije AMG Sport, ki ga bo krasila tako lepotna kot tudi motorna izboljšava. GLE 450 AMG Sport Coupe se bo po moči uvrščal pod polnokrvni AMG, a bo še vedno predstavljal konkurenco Audijevemu športnemu oddelku S in BMW-jevemu oddelku M. ”GLE 450 AMG Coupe je naš prvi športni model, kmalu pa bodo sledili visoko emocionalni ter zmogljivi modeli. Nova produktna linija s strani Mercedes-AMG nam je dovolila, da ustvarimo pravo športno vozilo in fascinacijo motošporta bolj dosegljivo,” je dejal Tobias Moers, vodja Mercedes-AMG.

GLE 450 AMG Sport Coupe poganja predelan trilitrski twin turbo šestavljnik z 270 kilovati in 520 Nm navora, izbiro voznega programa omogoča nov Dynamic Select, ki serijsko ponuja tudi program Sport+. Medtem ko drugi modeli iz ponudbe ponujajo razmerje navora med sprednjo in zadnjo osjo 50:50, ima novi GLE AMG Sport Coupe navor porazdeljen v razmerju 40:60.

Poleg motornih izboljšav ima novinec tudi zunanji paket dodatkov AMG, 21-palčna aluminijasta platišča, ki jih za doplačilo lahko zamenjajo 22-palčna. Že od začetka prodaje bo na voljo GLE 350d 4Matic Coupe z vgrajenim trilitrskim šestvaljnim dizelskim agregatom s 190 kilovati in 620 Nm navora ter trilitrski biturbo šestvaljnik z 245 kilovati in 480 Nm navora. Kasneje bo prišel tudi GLE 63 AMG Coupe, ki bo imel 5,5-litrski twin turbo osemvaljnik z okoli 386 kilovati.

Novi Mercedes-Benz GLE Coupe bo luč sveta prvič ugledal naslednji mesec na avtomobilskem salonu v Detroitu, na ceste pa bo zapeljal v zadnjem kvartalu leta 2015.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Daimler.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Akrapovičeva polna luna
Menjave vodstva pri BMW in Volkswagnu